Mojbiz

BORIS LALOVAC: Očekivanja od porezne reforme malo su prenapuhana

Od tzv. cjelovite porezne reforme očekuje se jako puno, očekuju građani, poduzetnici, mislim da su ta očekivanja malo prenapuhana, rekao je Lalovac u pojedinačnoj raspravi o poreznoj reformi za koju se prijavila gotovo trećina od 151 zastupnika.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši ministar financija, saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac ocijenio je u utorak, u raspravi o cjelovitoj poreznoj reformi, odnosno paketu poreznih zakona, da su očekivanja od te reforme prenapuhana, te da omogućavanje bankama da očiste bilance neće značiti i otpis dugova prema građanima.

Od tzv. cjelovite porezne reforme očekuje se jako puno, očekuju građani, poduzetnici, mislim da su ta očekivanja malo prenapuhana, rekao je Lalovac u pojedinačnoj raspravi o poreznoj reformi za koju se prijavila gotovo trećina od 151 zastupnika.

Bivši ministar ne spori dobre namjere Vlade da rastereti gospodarstvo i građane, ali dvoji u konačan učinak s obzirom na strukturu rashodovne strane državnog proračuna, odnosno činjenicu da je ona zbog niza prava, zadana.

Na najavu da će banke dobiti mogućnost da sa 31. prosincem očiste svoje bilance, odnosno da će to, drugim riječima, značiti da će otpisati svoje dugove prema građanima, Lalovac tvrdi da se to neće dogoditi. "Neće se dogoditi", kaže zastupnik i tumači kako Vlada ne može natjerati poslovne banke, kao ni bilo kojeg drugog poduzetnika, da u svojim knjigama otpisuju nešto krajnjem potrošaču, nema instrumenta za to.

S tim je suglasan Željko Lacković (nezavisni) koji upozorava da su banke čistile svoje loše plasmane prodajući ih u bescjenje raznim fondovima koji danas drže ta potraživanja.

Skespu kolega ne dijeli Dražen Bošnjaković (HDZ) koji očekuje da će ta mjera olakšati teret blokiranim građanima i poduzećima.

"Teško da će netko ući u otkup potraživanja koje ne može naplatiti, mislim da će mnogi građani, pa i poljoprivrednici i mljekari, biti odblokirani i na neki način bit će im skinut veliki teret s leđa", uvjeren je Bošnjaković.

Silvano Hrelja (HSU) upozorava da će, neovisno o poreznoj reformi, umirovljenici imati manje ili jednake mirovine kao do sada, izuzev 15 tisuća onih koji primaju više od šest tisuća kuna.

"Bilo bi vrlo zanimljivo vidjeti koja je struktura tih 15 tisuća umirovljenika", kaže zastupnik.

Nezavisni Željko Glasnović kaže da se iz rasprave dade iščitati da se od ministra financija očekuje da bude čudotvorac, a pita se i kako u "disfunkcionalnoj državi" kakva je Hrvatska, Porezna uprava može biti funkcionalna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

porezna reforma, pdv, BORIS LALOVAC, sdp, sabor