Burze

JAK, JAČI, DOLAR: Dolar najjači u 13 i pol godina, Fed najavljuje povećanje kamata

Tečaj eura prema dolaru pao je prošloga tjedna 2,5 posto, na 1,0590 dolara, a u jednom je trenutku zaronio na 1,0567 dolara, najnižu razinu u 11 mjeseci.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula je prošloga tjedna najvišu razinu u 13 i pol godina jer se očekuje povećanje kamata američkog Feda do kraja godine.

Tečaj eura prema dolaru pao je prošloga tjedna 2,5 posto, na 1,0590 dolara, a u jednom je trenutku zaronio na 1,0567 dolara, najnižu razinu u 11 mjeseci.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, pa je njezina cijena skočila 4,0 posto, na 110,90 jena, najvišu razinu u pet i pol mjeseci.

U posljednja dva tjedna dolar je prema jenu ojačao gotovo 7,5 posto, što je njegov najveći dobitak od siječnja 1988. godine.

Dolar je ojačao i prema drugim valutama, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga tjedna dosegnuo 101,48 bodova, najvišu razinu od travnja 2003. godine.

Jačanje dolara zahvaljuje se rastu prinosa na američke obveznice, s obzirom da se očekuje povećanje kamata Feda i jačanje inflacije u SAD-u.

Od kada je Donald Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, prinosi na američke obveznice snažno su porasli jer bi njegove najavljene politike – od protekcionizma i uvođenja visokih carina na uvozne proizvode, preko ulaganja u infrastrukturu do povećane fiskalne potrošnje i smanjenja poreza – mogle potaknuti inflaciju.

Podršku dolaru pružile su i izjave predsjednice američke središnje banke Janet Yellen, kojima je u četvrtak u izvješću Kongresu signalizirala da će Fed idući mjesec podići ključne kamatne stope, što tržišta uglavnom očekuju.

Iako Yellen nije otvoreno rekla da će Fed nešto poduzimati na sjednici od 13. do 14. prosinca, ustvrdila je da će se podizanje kamatnih stopa vjerojatno dogoditi "relativno skoro".

James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao je, pak, da je sklon povećanju kamata u prosincu i da je pravo pitanje kakav će put Fed odrediti u 2017. godini.

Naime, procjenjuje se da bi Trumpove najavljene politike mogle potaknuti jačanje inflacije, pa se na tržištima špekulira da bi Fed idućih godina mogao ubrzati tempo povećanja cijene novca.

"Svjedočimo zaokretu u ulaganjima koja se ponovno vraćaju u Sjedinjene Države. U idućoj se godini očekuju porezne olakšice, u sklopu predizbornih Trumpovih obećanja, a razmišlja se i o tome koji se vidovi fiskalnih poticaja mogu očekivati. To što podupire cijene imovine su očekivanja ulagača vezana uz fiskalne poticaje u idućoj godini", kazao je Richard Cochinos, direktor u Citiju.

Dodatnu podršku očekivanjima da će Fed u prosincu povećati kamate pružio je i najnoviji niz američkih gospodarskih pokazatelja, uključujući započete radove u graditeljstvu koji su zabilježili najvišu razinu u devet godina, pad tjednih zahtjeva za naknadu za nezaposlenost na najniže razine u 43 godina i najveći rast potrošačkih cijena u proteklih šest mjeseci.

Tržišta procjenjuju da su sada šanse da će Fed podići kamatne stope do kraja ove godine veće od 80 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FED, AMERIČKI DOLAR, DOLAR, EURO