Hrvatska

KAKO PRIVUĆI MLADE OBITELJI: Slavonski Brod: Za mlađe od 45 godina najam stanova i građevinskog zemljišta

Mlade obitelji pravo gradnje dobit će na 99 godina, uz mogućnost otkupa parcele nakon 10 godina.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara predstavio je u utorak dva modela lakšeg rješavanja stambenih problema mladih obitelji pa će se tako u prvom krugu javnih poziva do kraja 2017. taj grad mlađima od 45 godina ponuditi u najam 12 stanova i pravo gradnje obiteljskih kuća na 15 parcela.

"Cilj nam je omogućiti lakše rješavanje stambenog problema za mlade obitelji iz Slavonskog Broda i privući mlade obitelji da dođu ovdje živjeti", rekao je Duspara na konferenciji za novinare, ocjenjujući da je gradski model stambenog zbrinjavanja povoljniji od tzv. POS-ovog modela.

Povoljniji je, dodao je, u tome što mlade obitelji neće morati otkupiti stanove, nego će plaćati najam koji će biti niži od uobičajenih tržišnih cijena.

"Prednost ovog modela je i u tome što će obitelji imati ugovor o najmu, koji često nemaju s privatnim vlasnicima pa imaju problema s prijavom boravišta ili upisom djece u najbližu školu", rekao je Duspara.  

Dvije stambene zgrade bit će izgrađene u Ulici Vida Došena i svaka će imati po šest stanova - tri stana površine 47 metara četvornih i tri površine 58 metara četvornih. Za njihovu gradnju već je pokrenut postupak javne nabave za izvođača radova. Procijenjena vrijednost prve roh bau faze je 1,5 milijuna kuna. Najmoprimci, osim što moraju biti mlađi od 45 godina, ne smiju imati u vlasništvu nekretninu na području Hrvatske.

Slavonskobrodski gradonačelnik najavio je danas da će se uskoro raspisati javni natječaj za davanje prava građenja obiteljskih kuća na 15 parcela u vlasništvu toga grada. Mlade obitelji pravo gradnje dobit će na 99 godina, uz mogućnost otkupa parcele nakon 10 godina. Do otkupa ili isteka ugovora za najam parcele budući korisnici plaćat će oko 100 kuna na mjesec, što će im se obračunati pri otkupu parcele.

U Slavonskom Brodu cijena građevinskih parcela trenutačno se kreće od 15 do 25 tisuća eura, što je za mnoge mlade obitelji prepreka, rekao je Duspara.

Zakupci gradskih parcela imaju obvezu u roku od tri godine na njoj izgraditi obiteljsku kuću. Gradonačelnik Duspara rekao je kako je u gradskom vlasništvu trenutačno stotinjak parcela koje bi po tom modelu mogle biti ustupljene mladim obiteljima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stambeno zbrinjavanje, slavonski brod, mladi