Hrvatska

SABOR - IPAK SE SVI DONEKLE SLAŽU OKO NEČEGA: Alarmantna situacija zbog zagađenja zraka u Slavonskom Brodu digla zastupnike na noge

Prosvjed Brođana podržao je i HSS-ovac Davor Vlaović rekavši da problem onečišćenog zraka najbolje ilustrira izjava ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu koji je upozorio na porast broja oboljelih od karcinoma zadnjih godina u tom gradu i županiji.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Situacija oko zagađena zraka u Slavonskom Brodu je alarmantna te se poziva vlada da nešto učini, složno su u četvrtak poručivali zastupnički klubovi koji su zbog toga tražili stanku u Hrvatskom saboru.

No, Branimir Bunjac (Živi Zid) pri tome je prozvao HDZ jer su se, kaže, prvi javili za riječ, a za vrijeme dok su bili na vlasti nisu učinili ništa.  

Predsjedavajući Gordan Jandroković podsjetio je da je riječ o međudržavnom problemu te pozvao na konsenzus.

"Navršava se osam godina otkada je ponovno započela raditi rafinerija u Bosanskom Brodu i od tog dana u Slavonskom Brodu počelo je onečišćenje zraka opasno po život i zdravlje. Pravo na čist zrak i zdrav život ustavom su zajamčena prava", podsjetio je HDZ-ov Pero Ćosić podržavajući današnji prosvjed Brođana koji traže čisti zrak.

Karcinogeneza je proces koji traje više godina, rekao je i dodao kako očekuje da će poguban utjecaj rada te rafinerije biti očit u nadolazećim godinama.

"Politički gledano možemo raditi na približavanju BiH kako bi se brže uskladili zakoni BiH sa stečevinama EU i tada će ona biti obvezna postaviti veće standarde za zaštitu okoliša. Idući mjesec rafineriji ističe ekološka dozvola i vjerujem da međunarodna radna skupina koja je osnovana može uvjetovati parametre za njezino ponovno izdavanje", rekao je Ćosić.

Trebalo bi, kaže, razgovarati i s Janafom o neisporučivanju nafte gospodarskim subjektima koji ne rade po europskim standardima, a resorno ministarstvo i vladu pozvao je da se angažiraju kako stanovnici Slavonskog Broda imali čist zrak i siguran život.

"Nevjerojatno da se prvi za riječ javio klub HDZ-a koji je bio u mogućnosti poduzeti nešto no nisu poduzeli do danas ništa, a sada stavljaju na svoje klupe stavljaju table 'Pomozimo Slavonskom Brodu, mi podržavamo prosvjed'. To je licemjerje kakvo treba tražiti. Vi ste imali priliku poduzeti na vrijeme potrebne korake! Što ste čekali do danas?", rekao je Branimir Bunjac (Živi Zid) zastupnicima HDZ-a.

Ustvrdio je da se njih problem građana u Slavonskom Brodu "uopće ne tiče, nego sam žele steći neke političke bodove". "Bilo bi bolje da se niste ni javili", poručio je Bunjac HDZ-ovcima.

Prosvjed Brođana podržao je i HSS-ovac Davor Vlaović rekavši da problem onečišćenog zraka najbolje ilustrira izjava ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu koji je upozorio na porast broja oboljelih od karcinoma zadnjih godina u tom gradu i županiji.

"Rješenje je u našim rukama jer sirova nafta dolazi Janafovim naftovodom i slažem se da treba pregovarati, ali pregovara se već osam godina a rješenja nema", upozorio je pozivajući da se dobit Janafa preusmjeri u zakladu za liječenje oboljelih u Slavonskom Brodu i okolici.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) poručio je da od verbalne podrške građani toga grada neće imati ništa. "Ovo je međudržavni problem. Građani Bosanskog Broda moraju radit i mi to razumijemo. Međutim građani Slavonskog Broda moraju živjeti. Koja su rješenja? Vlada mora sjesti i dogovoriti s drugom stranom da se da uvjet da počnu prerađivati laku naftu koja ne emitira tolike količine sumpora i da se ugrade filteri. A, ako se to ne napravi, onda treba zatvoriti pipu", rekao je Lovrinović.

"Riječ je o međudržavnom problemu i ponekad ne može vlada riješiti problem koji se nalaz s druge strane granice tako da vas molim da ne prozivamo jedni druge jer se radi o nečemu oko čega moramo imati konsenzus i zajedno nastupati", rekao je predsjedavajući Gordan Jandroković.