Hrvatska

MOŽDA SADA BUDE PRIHVAĆEN: Klub HNS-a i HSU-a nude izmjene Zakona o regionalnom razvoju koji NIJE bio PRIHVAĆEN NI ZA VRIJEME KUKURIKU KOALICIJE

Taj prijedlog kluba dviju stranaka zamišljen je kao prijelazno rješenje dok se u potpunosti ne riješi pitanje ravnomjernog razvoja Hrvatske.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke i Htvatske stranke umirovljenika (HNS-HSU) uputitit će u saborsku raspravu izmjene i dopune Zakona o regionanom razvoju kojima bi se, rekao je u srijedu u Saboru na konferenciji za novinare predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. trebao omogućiti ravnomjerniji razvoj zemlje i ujednačeniji standard komunalnih i zdravstvenih usluga i života svim dijelovima Hrvatske.

 Taj prijedlog kluba dviju stranaka zamišljen je kao prijelazno rješenje dok se u potpunosti ne riješi pitanje ravnomjernog razvoja Hrvatske.

Vrdoljak je rekao kako bi u prosjeku jedinice lokalne samouprave trebale imati 1500 kuna prihoda po glavi stanovnika da bi donekle mogle funkcionirati te da Klub predlaže i uvođenje indeksa poravnanja na 2000 kuna kako bi se jedinice lokalne samouprave stimuliralo na spajanje te tako smanjio njihov broj.

Podsjetio je da su taj zakonski prijedlog nudili Milanovićevoj i Oreškovićevoj vladi, a sada ga nude i Plenkovićevoj.
 
Predsjednik Kluba zastupnika HNSa i HSU-a Milorad Batinić kazao je kako je prosječan prihod jedinica lokalne samouprave po glavi stanovika 2800 kuna, neke imaju i samo 500 do 600 kuna, a neke i 15 do 20.000 kuna. Stoga želimo osigurati ravnomjeran razvoj do pronalaženja cjelovitog rješenja za ravnomjerni regionalni razvoj zemlje, kazao je Batinić.

 Upozorio je kako se izmjenama poreznih zakona dodatno smanjuju prihodi jedinica loklane samouprave što, istaknuo je, dodatno ugrožava ravnomjerni regionalni razvoj zemlje, unatoč najavljenim kompenzacijama. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, hns, hsu, jedinice lokalne samouprave