Hrvatska

BRANKO GRČIĆ: Temelje za rast BDP-a udarila je SDP-ova Vlada

"Kad gledate što je prethodna Vlada radila, nije radila ništa. Velik doprinos je bio od onoga što smo mi udarili kao temelj, a sada je na novoj Vladi da intenzivira sve aktivnosti"

Piše: PolitikaPlus/Hina

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić izjavio je u srijedu kako je temelje za rast BDP-a u velikoj mjeri udarila bivša SDP-ova Vlada u kojoj je on bio potpredsjednik i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

"Kad gledate što je prethodna Vlada radila, nije radila ništa. Velik doprinos je bio od onoga što smo mi udarili kao temelj, a sada je na novoj Vladi da intenzivira sve aktivnosti", kazao je Grčić u Hrvatskom saboru komentirajući rast hrvatskog gospodarstva u trećem tromjesečju za 2,9 posto, što je najbrži rast u zadnjih osam godina.

Za prijedlog novog  proračuna ocijenio je da nije reformski. "Rashodi rastu gotovo pet milijardi kuna, nisam siguran da postoje snažni temelji da bi se to moglo dogoditi. Kako objasniti ljudima u turizmu i ugostiteljima da im uzimate milijardu kuna, a rashodi rastu pet milijardi. Kako ući u pregovore s profesorima, učiteljima o rastu plaća za šest posto s namjerom da se to reducira, ako ste povećali rashode za pet milijardi", rekao je Grčić.

Budući da bi s poreznom reformom plaće trebale porasti i državnim dužnosnicima, Grčić kaže da je rješenje za ograničavanje rasta tih plaća jednostavno.

"Utvrdili smo da je kroz saborsku proceduru teško napraviti ograničenje i očekujemo od Vlade da će postupiti kao i mi - da će uredbom odrediti ograničenje osnovice kako do rasta plaće dužnosnicima ne bi došlo. To će biti njihov izbor i to će ocijeniti građani", rekao je Grčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

proračun, branko grčić, bdp