Hrvatska

MINISTAR ZDRAVKO MARIĆ: Prijedlog proračuna odmah u Sabor da se izglasa do ustavnog roka

Marić je odgovarao na pitanja novinara na Markovom trgu nakon završetka užeg kabineta Vlade, koji je trajao tri i pol sata, a na kojem je glavna tema bila prijedlog proračuna za 2017. godinu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u srijedu da će prijedlog državnog proračuna za 2017. godinu, koji će biti na dnevnom redu sjednice Vlade u četvrtak, odmah biti upućen u Hrvatski sabor, kako bi se uspio izglasati do ustavnog roka.

Marić je odgovarao na pitanja novinara na Markovom trgu nakon završetka užeg kabineta Vlade, koji je trajao tri i pol sata, a na kojem je glavna tema bila prijedlog proračuna za 2017. godinu.

"Kao i uvijek, bilo je puno tema, a jedna od njih je i državni proračun. Sutra će biti na sjednici Vlade, a nakon što ga Vlada usvoji odmah će biti upućen u Sabor. Zamolit ćemo da odmah idemo s radnim tijelima Sabora i s raspravom, kako bi se uspio izglasati do ustavnog roka", rekao je ministar financija.

Inače, redovno zasjedanje Sabora prije zimske stanke završava 15. prosinca. Nakon toga, Sabor može zasjedati izvanredno, na zahtjev predsjednika Republike, Vlade ili većine zastupnika.

Prema Smjernicama za izradu državnog proračuna za slijedeću godinu, koje je Vlada prihvatila krajem studenoga, proračunski prihodi projiciraju se u visini od 119,6 milijardi kuna, rashodi na 126,5 milijardi kuna, a proračunski deficit na 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a.

Na upit novinara jesu li zahtjevi sindikata javnih službi 'ukalkulirani' u proračun za slijedeću godinu, Marić je kazao da će se detalji proračuna znati sutra, a da su predstavnici Vlade sa "sindikatima imali i nastavit će razgovore i čut ćete sve detalje".

Upitan, pak, za komentar zahtjeva sindikata, iznesenih na današnjoj konferenciji za novinare, Marić je odgovorio da konferenciju nije čuo, ali da otprilike zna njihove zahtjeve.

"Ponavljam, to je vrlo kompleksna tematika, moramo se biranim riječima odnositi prema svemu tome i čut ćemo sve", zaključio je ministar financija.

Vlada je sindikatima javnih službi ponudila rast osnovice plaća od dva posto od 1. siječnja te još dva posto od 1. prosinca 2017. godine.

Zaposlenima u javnim službama uz to bi se isplatilo i po 100 milijuna kuna početkom 2017. i 2018. godine duga iz ove godine.

Sindikalni su čelnici na današnjoj konferenciji za novinare to ocijenili neprihvatljivim te traže rastu osnovice plaća za šest posto u 2017., uz mogućnost da se to razlomi na dva dijela, odnosno da od 1. siječnja osnovica poraste za 3 posto, a za još 3 posto od 1. srpnja, dok dug za 2016. žele da im se vrati rastom plaća od šest posto mjesečno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, ministarstvo financija, ZDRAVKO MARIĆ, bdp, DRŽAVNI PRORAČUN