Kolumne

DAVOR GJENERO ZA POLITIKAPLUS: Ako će SDP sustavno raditi, ne moraju se bojati gubitka tradicionalnih glasača

Orepić je napravio stvar koju u konsolidiranoj demokraciji nikad ne bi napravio niti jedan od sudionika u izvršnoj vlasti. Kad mi kao građani govorimo kritički o ovom sastavu Ustavnog suda, na to imamo puno pravo. Međutim, kao član kolektivnog tijela izvršne vlasti, on je u institucionalnom odnosu s Ustavnim sudom.

Piše: Mislav Miholek

Tjedan iza nas u Hrvatskoj bio je prepun tema. Na kraju tjedna, još jednom smo zamolili političkog analitičara Davora Gjenera da komentira aktivnosti hrvatske diplomacije, ulazak Ivana Pernara na područje SDP-a, te činjenicu da je Vlaho Orepić komentirao rad Ustavnog suda RH.

PP: Hrvatska diplomacija je nakon dugoga niza godina živnula. Predsjednica, premijer i ministar vanjskih poslova imaju jasne stavove oko Ukrajine, Rusije, Bosne i Hercegovine. Predsjednica se nalazi pod baražnom vatrom iz bošnjačkog dijela BiH jer je glasno rekla da u BiH  postoji problem radikalnog islama. Srbija sustavno godinama radi na uništavanju BiH, je li pametno bošnjačkoj politici napadati probuđeni Zagreb?

Davor Gjenero: To što Zagreb i Sarajevo imaju uglavnom jedinstvene interese, i što su jednostavno upućeni na međusobno savezništvo, ne znači da u političkim odnosima smijemo zanemariti diplomatsku korektnost. U Zagrebu valja izrazito paziti da se prema BiH ne nastupa paternalistički, treba izbjegavati u jednom dahu govoriti o potrebi konstitucionalnog preuređenja susjedne države i o trenutnoj neravnopravnosti Hrvata u BiH. Isto tako, treba izbjegavati emocionalan govor, treba snižavati tenzije. Ne treba se čuditi što neke dobre inicijative nisu odmah prihvaćene i ispravno shvaćene.

Sjajno je što danas Pantovčak i Gradec, Ured Predsjednice i kabinet Premijera, djeluju usklađeno i u međunarodnoj areni govore jednim jezikom. Odlično je i to što je Predsjednica Premijeru u Bruxellesu pripremila ulazak u arenu, predstavljajući njihov zajednički projekt. Dobro je što je projekt prvo predstavljen u Europskoj uniji, ali bi bilo još bolje da je u njeg uključena neka od starih članica EU. Kad su Poljaci pokretali svoju inicijativu prema europskom istočnom susjedstvu, vješto su u inicijativu uključili Švedsku, i odmah su u Bruxellesu postali vidljiviji. Možda bi nešto takvo trebalo napraviti i kad je riječ o hrvatskoj Europskoj inicijativi za BiH.

Ne treba pristajati na verbalne ratove, ne treba prenaglašavati probleme za koje svi znamo da postoje, a prema saveznicima treba biti obazriv i imati mnogo razumijevanja za njihove teškoće i probleme.

PP: SDP ima novoga predsjednika, ali vraća se starim ideološkim temama. Dok SDP-ovci gledaju početna polja na hrvatskom grbu, Ivan Pernar maršira na lijevo glasačko tijelo. S laganom jugonostalgijom osvaja umirovljenike, na terenu se druži s ljudima iz pučke kuhinje, napada HDZ svim snagama. Hoće li Pernar preuzeti onaj dio glasačkoga tijela SDP-a koji nije vezan uz stranačku infrastrukturu?

Davor Gjenero: Nije jednostavno samostalno, bez političke infrastrukture, preuzeti tradicionalno biračko tijelo konsolidirane organizacije. SDP mora najprije prevladati rane što im ih je ostavilo desetgodišnja unutarstranačka vladavina Zorana Milanovića. Dobro je da novo vodstvo razmišlja o obrazovanju članstva, da se namjerava obnoviti tradiciju rasprava o socijalnim pitanjima, a posao konsolidirane stranke nije da se natječe u dopadljivim jednokratnim potezima s individualcima – aktivistima. Logično je da SDP kritizira poreznu reformu, isto je tako logično da se sa sindikatima bori za porast minimalne plaće, a to su počeli raditi. Ozbiljna stranka mora predstavljati alternativne javne politike. Ako će to sustavno raditi, a u krugu oko novog vodstva ima ljudi koji su tome dorasli, ne moraju se bojati gubitka tradicionalnih glasača.

PP: Vlaho Orepić napao je u razgovoru za Globus Ustavni sud. Ustavni sud je bio omiljena meta Zorana Milanovića. Je li na pomolu moguće zbližavanje Mosta i SDP-a poslije lokalnih izbora?

Davor Gjenero: Na Zorana Milanovića već su svi zaboravili i njegova ocjena Ustavnog suda više nije relevantna. Uostalom, za današnji sastav Ustavnoga suda upravo on snosi veliku odgovornost, jer je odabrao polovinu novoizabranih Ustavnih sudaca. Orepić je napravio stvar koju u konsolidiranoj demokraciji nikad ne bi napravio niti jedan od sudionika u izvršnoj vlasti. Kad mi kao građani govorimo kritički o ovom sastavu Ustavnog suda, na to imamo puno pravo. Međutim, kao član kolektivnog tijela izvršne vlasti, on je u institucionalnom odnosu s Ustavnim sudom. Ustavni sud djeluje kao neovisna kontrolna vlast i on propituje odluke Vlade. Orepić je prisegnuvši pristao funkcionirati unutar političkog sustava, pa njegov poziv na ostavku Ustavnog suda može biti tumačen i kao pokušaj uklanjanja kontrolne vlasti i preskakanja ovlasti kolektivnog tijela izvršne vlasti.

Da nije prihvatio položaj ministra i da je javno rekao da taj položaj ne želi, jer Ustavni sud u ovakvom sastavu kompromitira politički sustav, i da on kao građanin zahtijeva njihovu ostavku, to bi bio potez vrijedan poštovanja.

Kad govorimo o približavanju Mosta i SDP-a, važnijim se čini gesta novog predsjednika SDP-a Davora Bernardića, koji je pozvao Most na suradnju u reformi lokane samouprave, nego moralizatorski istup ministra, koji miriši na njegovo iskakanje iz ovlasti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan pernar, most, hdz, živi zid, sdp, andrej plenković, KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ, davor gjenero