Hrvatska

OPET VESELO U SABORU, NEPRESTANI TULUM: Hajdaš Dončić predložio ukidanje Ministarstva turizma

HDZ-ov Anton Kliman na tu provokaciju odgovorio je kako se slaže da je najveći problem hrvatskog turizma Ministarstvo turizma i da ga svakako treba restrukturirati kako bi cijeli sustav bio efikasniji i mogao brže odgovoriti na izazove.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić  (SDP) u ponedjeljak je u raspravi o prijedlogu zakona o članarinama turističkim zajednicama u Hrvatskom saboru provokativno predložio ukidanje Ministarstva turizma jer, kako je ustvrdio, sve zakone iz područja turizma donose druga ministarstva.

"Vjerojatno treba ukinuti Ministarstvo turizma koji je jedan amalgam kojeg čine  promet, kultura, zaštita okoliša i ostala područja",  kazao je Hajdaš Dončić, dodavši da ministarstvo turizma nema jurisdikciju ni u jednom području.

SDP-ov zastupnik također je rekao da Ministarstvo turizma treba ukinuti i zbog podizanja PDV u ugostiteljstvu, ali i što se u državnim proračunu u kojem je 6,5  milijardi kuna dodatnih rashoda nije našlo 200 milijuna kuna za marketing turističkih zajednica.

HDZ-ov Anton Kliman na tu provokaciju odgovorio je kako se slaže da je najveći problem hrvatskog turizma  Ministarstvo turizma  i da ga svakako treba restrukturirati kako bi cijeli sustav bio efikasniji i mogao brže odgovoriti na izazove.

Kliman je dodao da bi  članarinu turističkim zajednicama trebalo pravednije raspoređivati, založivši se za promjenu zakona o turističkim zajednicama kao i zakona o boravišnim pristojbama.

Naveo je kao primjer telekomunikacijske  kompanije  poput Vip-a, HT-a  i Tele2  koje gotovo 100 posto iznosa članarine plaćaju turističkoj zajednici Zagreba iako prihode ostvaruju na cijelom području Hrvatske.

"Na razini Zagreba uplate iznose oko 80 milijuna kuna, dok ostali dobiju sitne bobice. To nije pravedno", ocijenio je HDZ-ov zastupnik Kliman.

Državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić,  predstavljajući zakonski prijedlog  o članarinama turističkim zajednicama,  istaknuo je da se njime smanjuje obveza plaćanja članarina za 5 posto u cilju rasterećenja gospodarstva  od neporeznih davanja, što na godišnjoj razini prosječno iznosi oko  10 milijuna kuna.

Hrvatski sabor sjednicu nastavlja sutra.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministarstvo turizma, SDP, HDZ, SABOR, TURIZAM