Hrvatska

SABORSKE IGRE BEZ GRANICA: Odgođena sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu

Na početku sjednice u ime SDP-a Mirando Mrsić tražio je dopunu dnevnog reda raspravom o izjavi državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i visokog obrazovanja Matka Glunčića, koju je ocijenio diskriminirajućom prema djeci s posebnim potrebama i djeci nacionalnih manjinama.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora na kojoj su trebali biti izabrani članovi Vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te raspravljena ostavka predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju Vlatka Silobrčića prekinuta je na samom početku nakon što su sjednicu napustili članovi SDP-a i predstavnici nacionalnih manjina.

Na početku sjednice u ime SDP-a Mirando Mrsić tražio je dopunu dnevnog reda raspravom o izjavi državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i visokog obrazovanja Matka Glunčića, koju je ocijenio diskriminirajućom prema djeci s posebnim potrebama i djeci nacionalnih manjinama. Mrsić smatra da je državni tajnik prekršio Zakon o sprečavanju diskriminacije.

Prijedlog je odbio predsjednik Odbora Andro Krstulović Opara koji je Mrsiću odgovorio da za tu izjavu nije nadležan Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, nego Odbor za ljudska prava. Krstulović Opara predstavnicima SDP-a prigovorio je da svoj prijedlog nisu adekvatno ni pripremili te da neće dopustiti da se Odbor bavi stvarima za koje nije nadležan i postane tribina za političke borbe.

Zastupnik SDP-a Željko Jovanović inzistirao je na tome da ta točka uđe u dnevni red te je nakon kraće rasprave između članova Odbora i predsjednika, zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac zatražio odgodu sjednice u ime kluba nacionalnih manjina.

Članovi Odbora iz SDP-a nakon kraće burne rasprave napustili su sjednicu, a nakon njih sa sjednice su otišli i zastupnici manjina Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi.

Predsjednik Odbora Krstulović Opara nakon kraće konzultacije s ostalim članovima Odbora odlučio je prekinuti sjednicu rekavši da, premda imaju kvorum, ne žele "matematički" izglasati članove Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Sjednicu je odgodio na neodređeno vrijeme zamjerivši predstavnicima oporbe da nisu ni željeli sudjelovati u raspravi ovoj temi važnoj za hrvatsku znanost.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

saborski odbori, odbor za obrazovanje znanost i kulturu, sabor, sdp, hdz