Hrvatska

JOŠ JEDNA (LIJEVA) STRANKA U HRVATSKOJ: Osnivačka skupština stranke Nova ljevica u nedjelju u Zagrebu

Inicijativa Nove ljevice smatra da je hrvatsko društvo značajno obilježeno militantnim nacionalizmom sve do rehabilitacije ustaštva, sve prisutnijim klerikalizmom, pljačkom zajedničkih dobara i sve većim socijalnim raslojavanjem.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Osnivačka skupština Nove ljevice, političke stranke koja u prvi plan ističe demokratizaciju društva i održivi razvoj, a čiji su osnivači dugogodišnji aktivisti na području ljudskih prava, najavljena je za nedjelju u Zagrebu.

Okupljamo se sa željom da promijenimo neprihvatljivo stanje u našem društvu, da ukažemo na istrošenost postojećih tzv. političkih elita, uvjereni da imamo znanja, sposobnosti i odlučnosti da nove lijeve ideje zažive na dobrobit svih građana Hrvatske, navodi se u pozivu koji su potpisali članovi Inicijativnog odbora Nove ljevice Rada Borić, Nadežda Čačinovič, Nikola Devčić, Dragan Markovina, Zoran Pusić i Vesna Teršelič.

Inicijativa Nove ljevice smatra da je hrvatsko društvo značajno obilježeno militantnim nacionalizmom sve do rehabilitacije ustaštva, sve prisutnijim klerikalizmom, pljačkom zajedničkih dobara i sve većim socijalnim raslojavanjem. Takve tendencije predstavljaju dugoročnu prijetnju demokratskim procesima u Hrvatskoj i budućnosti većine njenih građana, kaže se u temeljnim načelima Nove ljevice.

Nova ljevica će se zauzimati za dostojanstven život svakog građanina, temeljna ljudska prava, pravnu i pravednu državu, društvo jednakih mogućnosti i socijalne pravednosti, te dosljednu antinacionalističku politiku, koja će građane suočavati s posljedicama nacionalizma po društvo u cjelini, navodi se.

Naša prva preokupacija je poticati građane da zajedno stvaramo ugodno društvo u kojem se nitko neće strašiti zbog bilo kojeg svog obilježja, a potom ćemo se više posvetiti ekonomskoj strani života,  rekla je Rada Borić.  Izrazila je zadovoljstvo najavom podizanja kreditnog rejtinga Hrvatske.

To je znak da bi se ekonomijom mogli početi baviti prije nego što smo mislili, rekla je i dodala da Nova ljevica okuplja ljude koji su se dokazali zauzimanjem za ljudska prava i javno dobro, i kojima nije stalo do političkih karijera. Civilno društvo ima ograničene mogućnosti utjecaja i zato stvaramo političku stranku, objasnila je.

Kako je rekla, čestitke i podrške  Novoj ljevici stižu od brojnih udruga, sindikata i pojedinaca iz Hrvatske, te lijevih i socijaldemokratskih stranaka iz Europske unije.

Veoma me veseli stvaranje nove, moderne lijeve stranke u Hrvatskoj. Želim vam toplu dobrodošlicu u našu grupu lijevih stranaka u Europi, kaže se u jednoj od njih, čestitci Malin Björk, članice Europskog parlamenta i Švedske ljevice.