Događaji

ANDREJ PLENKOVIĆ: 'Za dom spremni ima dvostruke konotacije'

Na pitanje voditelja hoće li se ispričati ljudima koji se osjećaju povrijeđeno zbog postavljanja ploče, odgovorio je potvrdno. - Ja se ispričavam onima koji su povrijeđeni. Vrlo jasno

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Vlade Andrej Plenković bio je gost je ovotjedne emisije Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića.

 

Na pitanje o pomoći građanima s invaliditetom rekao je da će raditi na tome da poboljšaju iznose za njegu koji trenutno iznose 46 eura. Komentirajući situaciju u zdravstvu rekao je kako je ministar Kujundžić riješio pitanje stažista, a nastoji riješiti i pitanje specijalizacija.

Spomen ploča u Jasenovcu

Stanković je Plenkovića upitao i oko ploče u Jasenovcu i hoće li se ona skinuti. 

Ova ploča u gradu Jasenovcu je spomen 11 poginulih pripadnika branitelja HOS-a. Oni u svom grbu imaju taj natpis "Za dom spremni". Mi smo provjerili je li to zakonito. Što se tiče samoga pozdrava, on ima dvostruke konotacije. U Jasenovcu ima konotacije na ustaški režim i može vrijeđati njihove obitelji. Međutim, isto tako, to je ploča koja je postavljena poginulih hrvatskim braniteljima. Ne možemo tako jednostavno odgovarati na to pitanje. Upravo 2016. godine, ja, koji sam vodio kampanju na način da sam skroz maknuo te teme, želio sam tu temu odmaknuti i staviti je na kolosijek pluralističke rasprave koju će voditi pravnici i političari - kazao je Plenković.

Na ponovljeno pitanje je li pozdravu 'Za dom spremni' mjesto u Jasenovcu, Plenković je kazao: ' 


Ja sam to odgovorio. Nije to transparent koji se pojavio ispred spomenika. To je ploča koju su ljudi podignuli svojim suborcima. Zbog toga želim ovu temu izmaknuti iz politikantstva. To je tema koju sada moramo otvoriti u društvu, a onda je i zatvoriti'.

Na pitanje voditelja hoće li se ispričati ljudima koji se osjećaju povrijeđeno zbog postavljanja ploče, odgovorio je potvrdno. - Ja se ispričavam onima koji su povrijeđeni. Vrlo jasno. - kazao je. 

Vezano za dom spremno povjerenstvo tvrdi da će formirati pluralističko povjerenstvo koje će se bavitri tim pitanjem. - Osnovat će ga hrvatska vlada s ciljem da se upravo na taj način napravi ono što nije napravljeno početkom devedesetih. Druge zemlje su imale i komisije i povjerenstva. Totalitarizama ima nekoliko - nacizam i fašizam i komunizam. Povjerenstvo će predložiti mjere koje će kasnije možda donijeti Vlada ili Sabor. Ono neće zamijeniti ni vladu ni sabor. Možda bude raspravljao i o ušatim u, petokrakom i pozdravom za dom spremni. - poručio je.

Na pitanje o refašizaciji u Hrvatskoj, rekao je da postoje određene pojave, ali da nisu dominantne i da ih ne treba predimenzionirati.

Državni proračun 

Govoreći o amandmanima na prijedlog proračunu za 2017. godinu Plenković je kazao kako je Vlada nakon velike analize zaključila da neće usvojiti niti jedan amandman. Proračun i odražava političke prioritete Vlade, rekao je između ostalog Plenković. Po prvi put nakon niza godina povećana su i sredstva za oružane snage, istaknuo je predsjednik Vlade.

Želim pojačati u službama vlade ured za zakonodavstvo. To je vrlo važan ured koji kontrolira sve zakonske akte, promatra njihovu usklađenost s ostalim propisima. Trenutno je prilično podkapacitiran i  tu ćemo zaposliti nešto više pravnika, kazao je premije

 O čokoladi

Nemam nikakav problem pojesti srpsku čokoladu. Ne treba tu temu elaborirati. Stjecajem okolnosti moj sin ima rođendan sutra pa smo dobili identičan taj paket, baš s tom čokoladicom s rižom - kazao je. 

Stanković mu je zatim poklonio hrvatsku čokoladu kazavši da se proizvodi u tvornici koja je nazvana po narodnom heroju, poginulom u Karlovcu te komunističkom aktivistu. - Ovu čokoladu navodno voli srpski premijer Vučić - poručio mu je Stanković, na što je Plenković rekao da ga ne čudi, jer je čokolada dobra i da mu je to drago zbog hrvatskog izvoza.

Pregovori EU i Srbije

Plenković je pojasnio i zbog čega je Hrvatska blokirala otvaranje pregovora u Poglavlju 26 o kulturi i obrazovanju.

Srbija je preuzela određene obaveze i kad je riječ o obrazovanju manjina i udžbenicima, a Srbija ih nije ispunila - rekao je i dodao da su u kontaktu s manjinama te da su Komisiji signalizirali to i da je Srbija znala za naše rezerve. Naglasio je kako to pitanje treba dedramatizirati i da je na Srbiji da to pitanje riješi, a kad to učini pregovori će se moći nastaviti. Plenković je pojasnio da je problem što neki udžbenici uopće nisu dostupni, da je sporan i njihov sadržaj, dok profesori nemaju odgovarajuće kvalifikacije, pa se sat hrvatskog jezika u biti svodi na srpski jezik. No, istaknuo je i da je poglavlje pet jedna velika zemlja blokirala šest mjeseci, a da nitko nije ništa rekao dok je Hrvatska dala suglasnost da se prošli tjedan otvore pregovori u tom poglavlju.

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

čokolada, andrej plenković, premijer