Hrvatska

POSAVINA: Predsjednik Vlade posjetio Slavonski Brod, glavna tema razgovora onečišćenje zraka

'Vrijeme za poduzimanje bilo je jučer, prekjučer, već je kasno. Međutim, postoji nekoliko razina djelovanja: bilateralna, razina EU, djelovanje prema vlasniku te razgovori s Europskom komisijom.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković posjetio je četvrtak Brodsko-posavsku županiju, gdje je, osim o gospodarskim temama, na sastancima sa županom Danijelom Marušićem i gradonačelnikom Slavonskoga Broda Mirkom Dusparom te ekološkim udrugama razgovarao i o onečišćenju zraka u tom gradu.
 
Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio i ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.
 
Kako je nakon razgovora rekao premijer Plenković, raspravljalo se o razvoju gospodarstva i poljoprivrede, te posebice o problemu onečišćenja zraka iz Rafinerije nafte Brod.

"Jasno smo čuli stajališta predstavnika udruga građana, gradske i županijske vlasti. Izvijestili smo o aktivnostima koje poduzima Vlada, osobito Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, u razgovorima sa sugovornicima iz BiH i iz Republike Srpske. Jučer je održan sastanak međudržavne stručne skupine na kojoj je ponovno raspravljena te tema. S aspekta Vlade je jasno da je ovo prioritetno pitanje na koje moramo pronaći odgovor radi zaštite zdravlja svih građana Slavonskoga Broda, zaštite zdravlja djece te budućnosti i normalnog funkcioniranja grada", rekao je premijer Plenković.

Novinari su predsjednika Vlade pitali ima li Hrvatska mehanizme da prisili ruske vlasnike te rafinerije da smanje onečišćenje zraka zbog kojeg osam godina trpe građani Slavonskoga Broda.

"Vrijeme za poduzimanje bilo je jučer, prekjučer, već je kasno. Međutim, postoji nekoliko razina djelovanja: bilateralna,  razina EU,  djelovanje prema vlasniku te razgovori s Europskom komisijom", rekao je premijer, koji očekuje da će se sa svim tim nastojanjima ostvariti rezultat.

"Postoje načini kako da Rafinerija digne svoje standarde. Za to su potrebna politička volja i pravna sredstva", rekao je Plenković i najavio da će onečišćenje zraka biti jedna od tema zajedničke sjednice vlada RH i BiH.  Izdavanje ekološke dozvole Rafineriji u Bosanskome Brodu Plenković je ocijenio neprihvatljivim za Brođane jer se onečišćenje zraka nastavlja.

"Na sastanku su spominjana poznata moguća rješenja, ali bez rokova, a mi vremena nemamo", rekao je u ime koordinacije udruga Mladen Sudar.

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara  je izrazio zadovoljstvo prvim sastankom s predsjednikom Vlade.  "To je bila dobra prilika da upoznamo predsjednika Vlade s problemima koji tište Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju",  rekao je gradonačelnik .

Župan Marušić rekao je da su razgovarali o izgradnji riječne luke u Slavonskome Brodu, pitanju državne imovine te o prometnom čvorištu V. i X.  koridora.

"Sve teme trebale bi ići smjerom razvoja svih naših općina i gradova. Očekujemo da će se u srpnju konsolidirati naši proračuni. To je velika stvar za lokalne sredine i jamstvo da će naši strateški projekti biti prihvaćeni", rekao je nakon sastanka župan Danijel Marušić.

Brodsko-posavska županija bila je 20. u rasporedu  premijerovih obilazaka hrvatskih županija.