Svijet

ČUVENA TURSKA PRAVDA I JOŠ ČUVENIJI ZATVORI: Sud oslobodio književnicu Asli Erdogan

U pritvoru četiri mjeseca Asli Erdogan odlukom suda oslobođena je, a iz zatvora je puštena i poznata lingvistkinja Necmiye Alpay.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sud u Istanbulu oslobodio je iz pritvora istaknutu književnicu Asli Erdogan, lingvistkinju Necmiye Alpay i bivšeg glavnog urednika ugašenog lista u četvrtak na početku suđenja za terorizam, ali je istoga dana uhićen istaknuti turski novinar Ahmet Sik, prenose agencije.

U pritvoru četiri mjeseca Asli Erdogan odlukom suda oslobođena je, a iz zatvora je puštena i poznata lingvistkinja Necmiye Alpay, javljaju agencije dap i afp.

Iz zatvora je pušten i Zana Bilir Kaya, bivši glavni urednik lista Ozgur Gundem, koji je ugašen u listopadu državnim ukazom pod optužbom da je širio terorističku propagandu kurdskih pobunjenika.

Troje ljudi, međutim, ne smije napustiti Tursku i nisu oslobođeni krivnje na suđenju koje je počelo u četvrtak.

Optužnica ih sve tereti da su "članovi terorističke organizacije", da su surađiali s listom Ozgur Gundem i budu li proglašeni krivima prijeti im kazna doživotnog zatvora.

Sud je naredio produljenje pritvora za jednu osobu u skupini od ukupno devet optuženika. Iduće ročište zakazano je za 2. siječnja, piše afp.

Asli Erdogan, koja se preziva kao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan no s njime nije ni u kakvoj rodbinskoj vezi, dobitnica je brojnih nagrada i njezini su romani prevedeni na mnoge jezike.

U četvrtak je priveden istaknuti turski novinar Ahmet Sik pod sumnjom da je širio terorističku propagandu, objavili su državni mediji, javlja Reuters.

Sik piše za dnevni list Cumhuriyet, jedan od rijetkih još aktivnih listova koji kritično pišu o turskoj vladi nakon pokušaja državnog udara u srpnju na koji je vlada odgovorila velikim čistkama i gašenjem medija pod optužbama da su sudjelovali u pokušaju puča.

Međunarodna organizacija CPJ (Odbor za zaštitu novinara) navodi da je najmanje 81 novinar zatvoren u Turskoj, a da je ugašeno više od 130 medija od pokušaja državnog udara u sprnju.

Više do 110.000 javnih službenika, policajaca, sveučilišnih radnika bilo je privedeno, otpušeno ili suspendirano zbog navodnih veza s klerikom Fethullahom Gulenom, za koji službena Ankara tvrdi da je orkestrirao pokušaj državnog udara.