Zdravlje

EUDONORGAN : Europski projekt svjesnosti o darivanju organa, Hrvatska zemlja partner

Procjenjuje se da u ovom trenutku tek 10 posto svjetskog stanovništva ima pristup metodi liječenja presađivanjem organa, stoga je cilj novog europskog projekta povećanje broja darivatelja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europska unija pokrenula je projekt EUDONORGAN posvećen edukaciji i podizanju svijesti javnosti o darivanju organa u Europskoj uniji i susjednim zemljama, voditelj projekta je Španjolska, dok je Hrvatska, uz Italiju i Sloveniju, jedna od zemalja partnera na projektu, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravstva RH.

Procjenjuje se da u ovom trenutku tek 10 posto svjetskog stanovništva ima pristup metodi liječenja presađivanjem organa, stoga je cilj novog europskog projekta povećanje broja darivatelja.

Provedba će okupiti gotovo 400 sudionika iz zemalja Europske unije i susjednih zemalja, uključujući zdravstvene djelatnike, pacijente, predstavnike javnih i vladinih organizacija, medije te ugledne i istaknute članove društva koji imaju snažan utjecaj na kreiranje pozitivnog javnog mišljenja o darivanju organa, ističu iz Ministarstva zdravstva RH.

Na inicijativu Europskog parlamenta, projekt EUDONORGAN je dobio sredstva iz proračuna Europske unije, a predviđa izradu i provedbu dva osnovna paketa mjera  usmjerena na edukaciju edukatora  i podizanje svijesti javnosti.

Izradu i provedbu prvog paketa mjera koordinirat će španjolski Zavod za darivanje i presađivanje iz Barcelone (DTI), koji je ujedno i nositelj licence priznatog međunarodnog tečaja (Transplant Procurement Management – TPM).

Zahvaljujući tom tečaju u posljednjih 25 godina osposobljeno je oko 13.000 zdravstvenih djelatnika iz više od 100 zemalja.

TPM licencu za "transplantacijski menadžment" dosada je dobilo više od 150 zdravstvenih djelatnika iz Hrvatske.

Nositelji drugog paketa mjera usmjerenih na  podizanje svijesti javnosti o važnosti darivanja organa poslije smrti su Slovenija (Slovenija Transplant) i Hrvatska (Zavod za transplantaciju i biomedicinu).

U 2015. godini u Europskoj uniji 10.495 darivatelja odlučilo je darovati svoje organe nakon smrti (približno 20,8 darivatelja na milijun stanovnika).

Broj darivatelja organa unutar država Europske unije neujednačen je i varira od samo  3,5 darivatelja na milijun stanovnika (npr. u Grčkoj i Bugarskoj) do čak 40 darivatelja na milijun stanovnika koje su ostvarile Hrvatska i Španjolska, navode iz Ministarstva zdravstva RH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

darivanje organa, transplatacija, eu, EUDONORGAN