Zdravlje

PORUČUJU NJEMAČKI DOKTORI: Nakon 65. potrebno je redovito mjeriti puls

Normalan puls iznosi od 60 do 90 otkucaja u minuti. Kod uzbuđenja ili za vrijeme fizičkih aktivnosti može narasti na 160 do 180 otkucaja, a da to ne predstavlja nikakav problem ni zdravstveni rizik.

Piše: PolitikaPlus

Nakon 65. godine poželjno je redovito kontrolirati otkucaje srca, a dijabetičari i visokotlakaši to bi trebali početi činiti i ranije, kažu njemački liječnici.

Mjerenje pulsa je jednostavna metoda za otkrivanje atrijske fibrilacije u ranoj fazi.

Atrijska fibrilacija je abnormalna tahikardija koja može uzrokovati moždani udar. Riječ je o stanju koje može biti 'podmuklo' jer je kod mnogih pacijenata asimptomatsko.

Normalan puls iznosi od 60 do 90 otkucaja u minuti. Kod uzbuđenja ili za vrijeme fizičkih aktivnosti može narasti na 160 do 180 otkucaja, a da to ne predstavlja nikakav problem ni zdravstveni rizik.

Ali kada normalan puls iznenada i iz 'čista mira' znatno naraste, to je uvijek znak da nešto nije u redu. U slučaju nepravilnosti rada srca treba zatražiti liječnički savjet jer svaka nepravilnost u njegovu radu može ukazivati na poremećaj srčanog mišića ili nekog drugog organa. No treba istaknuti i da povremeni nepravilan rad srca ne znači nužno da je osoba srčani bolesnik. Tek svaki treći među njima  je uistinu srčani bolesnik.

Zato nije naodmet ponoviti informacije o frekvenciji srca: pravilan ritam je 55 do 100 otkucaja/min, o tahikardiji govorimo kada je više od 100 otkucaja u minuti, a o bradikardiji ili usporenom radu srca govorimo kada je manje od 60 otkucaja u minuti.

Kod zdravih odraslih osoba puls se kreće oko 70 otkucaja u minuti. Kod male djece srce radi brže, što je normalno i uobičajeno. Otkucaji su češći nego kod odraslih i sredovječnih osoba. Starenjem rad srca postaje postaje sporiji.

Puls se ubrzava i za vrijeme duljeg rada ili kretanja, kao i prilikom raznih uzbuđenja, ali to ubrzanje obično ne predstavlja ništa neuobičajeno ni za srce ni za organizam. No ako postoji kakva srčana mana ili oboljenje organizma, puls u tom slučaju može biti znatno ubrzaniji nego inače i o toj mogućnosti se u određenim slučajevima mora ozbiljno povesti računa.

Vremenski razmak od jednog srčanog otkucaja do drugog manje-više je jednak. Za takav rad srca kaže se da je pravilan i ritmičan. Kod zdravih osoba srčani udari su jednaki i po snazi. Međutim, kod srčanih ili drugih oboljenja često se događa da ni vremenski razmak između srčanih otkucaja ni njihova snaga nisu jednaki.

Za rad srca u tom se slučaju kaže da je nejednak i aritmičan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RAD SRCA, KARDIOLOGIJA, LJUDSKO TIJELO, STARIJA DOB