Tvrtke

Ministar Slaven Dobrović: Most se slaže s prodajom dionica HEP-a za kupnju Ine

Piše: PolitikaPlus

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven dobrović na konferenciji za novinare potvrdio je kako je odluka o privatizaciji dijela HEP-a zajednička odluka Vlade. Bitno je da se utvrdi o kojoj se imovini radi kako se ne bi ponovila situacija kao s telefonskom infrastrukturom, rekao je Dobrović.

 

''Kao Mostov ministar u Vladi mogu reći da ovo ministarstvo podržava ideju preuzimanja Ine, svih dionica našeg strateškog partnera. S tim se postiže energetska neovisnost Hrvatske i otvaraju potencijali koji su ovih godina zanemareni''

Istaknuo je kako je važno da se krene s jačanjem financijskog plana jer HEP ima potencijala za jačanje u cijeloj regiji. Izlistavanjem tvrtke na burzi smatramo da će se steći uvjeti da se ona ojača. Bitno je da cijeli proces prati i donošenje zakona o ovom procesu, dodao je Dobrović. Naglasio je i činjenicu da će se privatizacija ograničiti na 25 posto minus jedna dionica kako bi HEP kao strateška tvrtka ostao u trajnom vlasništvu Hrvatske.

Uvjeren je da financijski potencijal HEP-a neće biti ugrožen - ovim procesom ojačat će se vrijednost tvrtke. Ovo je svojevrsna dokapitalizacija kojom će se našim mirovinskim fondovima i građanima omogućiti sudjelovanje u benefitima kvalitetnog upravljanja HEP-om, smatra Dobrović.


Osvrnuo se i na pojedine istupe saborskih zastupnika Mosta koji su iskazali svoje nezadovoljstvo ovim modelom. ''Pojedini zastupnici reagiraju sa srcem, domoljubno, ali detaljniji uvid u prirodu ovih stvari, u proceduru, segmente, osigurače kojima ćemo zajamčiti provedbu ovog postupa na način da se zadrži strateški nadzor i razvoj i da se Hrvatska u tom postupku ima potpuni nadzor na dvije velike strateški energetske kompanije. Kad se to razluči bit će jasno svima, građanima i zastupnicima da se radi o jednom dobrom procesu'', zaključuje Dobrović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hep, ina, hdz, most, slaven dobrović, dionice