Svijet

Ekstremno niske temperature: U valu hladnoće u Europi umrlo blizu 60 ljudi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Val hladnoće u Europi i dalje odnosi živote uz sedam novih smrtnih slučajeva na Balkanu, šest u Poljskoj koliko i u Rumunjskoj od četvrtka, čime se ukupan broj stradalih približava 60.

U Poljskoj, koja je najugroženija, u ponedjeljak je umrlo još 6 osoba dok u nekim dijelovima zemlje temperatura pala na -20 stupnjeva C, objavio je u utorak Vladin centar za nacionalnu sigurnost.

U Rumunjskoj je zabilježeno šest smrti zbog smrzavanja u šest dana, objavilo je ministarstvo zdravstva u prvoj službenoj bilanci.

Na cijelom području Rumunjske u utorak je bilo na snazi upozorenje na ledene temperature jer je u središtu zemlje zabilježeno - 32 stupnja C. Škole su zatvorene u Bukureštu i okrugu Constante.

Na Balkanu je najmanje 7 osoba umrlo zbog hladnoće u posljednja 24 sata. U Srbiji su zabilježene tri žrtve, koliko i u Makedoniji, a u Albaniji jedna osoba, izvijestili su lokalni mediji u utorak. Na jugu Srbije je proglašeno izvanredno stanje. U selu Duga Poljana se smrznuli jedan 88-godišnjak i njegov 64-godišnji sin.

Plovidba Dunavom je u utorak obustavljena do nove odredbe.

Val hladnoće iz Skandinavije od kraja tjedna zahvaća Europu gdje ugrožava posebice beskućnike.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

balkan, val hladnoće, zima, smrzavanje