Hrvatska

Počeo 57. teološko-pastoralni tjedan : Posvećen dijalogu i pomirenju u hrvatskom društvu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Teološko-pastoralni tjedan (TPT), znanstveni i pastoralni skup kojim Katolička crkva raspravlja aktualne teme sa ciljem usavršavanja svojih članova, počeo je u utorak po 57. put u Zagrebu s temom dijaloga i pomirenja u hrvatskom društvu.

Skup je u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Nadbiskupijskom sjemeništu Šalata okupio crkveni vrh iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pripadnike crkvenih službi, redovnike i laike.

Brojni uzvanici pozdravili su temu skupa, podržali njegov rad i zaželjeli uspješan dijalog, među inim i apostolski nuncij u Zagrebu Alessandro D'Errico, predstavnici hrvatskih vlasti, grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu, HAZU i dr.

Kardinal Josip Bozanić kazao da Crkva jest i uvijek će postojati kao dijaloški događaj te da naviješta evanđelje pomirenja, no izrazio je nadu da će TPT dati odgovore na pitanja - jesmo li kao Crkva svjedoci temeljnih vrijednosti, pravednosti, istine i čestitosti, koje su u temelju svako obnove, te potičemo li također dijalog i pomirenje kao važne čimbenike za budućnost naroda i društva.

Pozvao je sve da nastoje promicati dobro u svojoj sredini, šireći pomirenje i gradeći zajedništvo u hrvatskom društvu.

Kardinal Vinko Puljić ocijenio je se nikada nije tako malo razgovaralo kao danas, unatoč brojnim sredstvima komuniciranja, te da razgovor treba krenuti iz sebe kao osobe prema svome bližnjemu, ali i osobe s vlastitim identitetom.

Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić istaknuo je kako je Katolička crkva pozvana na poticanje dijaloga i pomirenja u društvu jer je tijekom povijesti bila supstitut hrvatske državnosti i u okviru nje su nastale sve važne institucije u povijesti hrvatskog naroda.

Ocijenio da su podjele u društvu dio povijesti, one nisu tako duboke, a umnogome ih potiču hrvatski mediji i političari zbog svojih interesa.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić podržao je napore Katoličke crkve, koja, kako je kazao, jedina ima istinski utjecaj na društvo, što može voditi afirmaciji vrijednosti.

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić kazao je da se teme skupa tiču Crkve, ali i svih građana, jer su povezane s napretkom svakog pojedinca i društva.

Ustvrdio je da su vrijednosti dijaloga i pomirenja ključne odrednice rada Vlade, jer ona svoje aktivnosti nastoji ostvariti u partnerskoj suradnji s društvenim dionicima, osobito pitanja savladavanja teškoća naše bremenite povijesti.  

U tom smislu obrazovanje ima ključnu ulogu i naša je nakana posvjedočiti kako se njeguje otvoreni dijalog i da je u pitanjima ostvarenja reforme potrebno poći od preklapajućeg konsenzusa, kazao je.

Uz dužno poštovanje svjetonazorskih razlika i pluralizma, moguće je kroz dijalog doći do demokratskog okvira i zajedništva društva u pogledu na odgoj i obrazovanje sukladno najboljoj praksi, zaključio je Barišić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crkva, teološko-pastoralni tjedan