Hrvatska

HLK: Liječnička komora nezadovoljna novim pravilnikom o specijalizacijama

HLK u priopćenju izražava nezadovoljstvo i zabrinutost zbog novog pravilnika kakvog, kažu, nema ni u jednoj uređenoj zemlji Europske unije te upozoravaju da 'pravilnik ministra Kujundžića otvara brojne pravne nejasnoće i pridonosi osjećaju pravne nesigurnosti mladih liječnika'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, koji je ovih dana donijelo Ministarstvo zdravstva, u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) ocjenjuju nedovoljno promišljenim i parcijalnim rješavanjem problema specijalističkog usavršavanja liječnika te zagovaraju da se to pitanje cjelovito zakonski uredi.

HLK u priopćenju izražava nezadovoljstvo i zabrinutost zbog novog pravilnika kakvog, kažu, nema ni u jednoj uređenoj zemlji Europske unije te upozoravaju da "pravilnik ministra Kujundžića otvara brojne pravne nejasnoće i pridonosi osjećaju pravne nesigurnosti mladih liječnika".

Upozoravaju i da je resorno ministarstvo primjedbe, iznesene tijekom javne rasprave, u potpunosti ignoriralo tako da je sadržaj pravilnika de facto isključivo izraz političke volje vladajuće političke opcije.

Riječ je o pravilniku koji je ovih dana donijelo Ministarstvo zdravstva, a po kojemu su liječnici obvezni, nakon završene specijalizacije, vratiti se u zdravstvenu ustanovu koja im je financirala specijalističko usavršavanje. U slučaju ranijeg raskida ugovora o radu, ta ustanova trebala bi dobiti odštetu u maksimalnom iznosu od 30.000 eura. Iznos odštete liječnik će morati platiti sam ako ugovor raskine zbog prelaska u privatnu ustanovu ili zbog odlaska na rad u inozemstvo.

 Komora upozorava da novi pravilnik otvara brojna pitanja, poput onih -  imaju li ravnatelji obvezu ponuditi postojećim specijalizantima novi dodatak ugovoru, kakva je pravna situacija glede natječaja koji su provedeni za vrijeme dok je na snazi bio pravilnik donesen za vrijeme bivšeg ministra Nakića, te hoće li se morati poništiti i ponoviti već provedeni natječaji.

Aktualnu zdravstvenu administraciju, na čelu s ministrom Milanom Kujundžićem, drže odgovornom i za omogućavanje sustavnog neprimjenjivanja Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, donesenog za mandata ministra Nakića, te takvo ponašanje ocjenjuju protivnim osnovnim principima funkcioniranja pravne države i  pravnim nasiljem nad velikim dijelom liječnika.

HLK drži da bi Ministarstvo zdravstva trebalo težiti cjelovitom rješavanju sustava specijalističkog usavršavanja doktora medicine, poput donošenja zakona s jasno definiranim uzusima specijalističkog usavršavanja za sve profile zdravstvenih djelatnika, koji će ispraviti sve dosadašnje nelogičnosti i nepravde temeljene na prethodnim varijantama i podvarijantama pravilnika te jednakomjerno obvezivati sve dionike u sustavu na sudjelovanju u njegovoj ukupnoj održivosti.

Poručuju i da su spremni u tom nastojanju biti konstruktivan partner Ministarstvu zdravstva i Vladi.