Hrvatska

GRADONAČELNIK BALDASAR: Split osporava arbitražni pravorijek u vezi sa Spaladium arenom

Voditeljica odjela za pravnu zaštitu splitske gradske uprave Slavica Radić im je odgovorila: 'Formalno nikad nije došlo do raskida ugovora te smatramo kako imamo na osnovi čega tražiti da se takva presuda (arbitražni pravorijek) poništi.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je u četvrtak da će splitska gradska uprava pokušati tužbom osporiti arbitražni pravorijek koji je Hrvatska gospodarska komora donijela krajem studenoga prošle godine u vezi sa Spaladium arenom, a kojim će pokušati osporiti ukupni legitimitet te arbitraže.

"Uskoro ćemo podnijeti tužbu i pokušati osporiti postupak arbitraže jer smatramo da nismo stranka u postupku", rekao je Baldasar novinarima nakon što je na sjednici Gradskog vijeća "primljena na znanje" informacija o arbitražnom postupku vođenom u Hrvatskoj gospodarskoj komori u vezi sa Sportskim gradom - Tvrtkom posebnih namjena (TPN), osnovanom za upravljanje Spaladium arenom o kojoj se vodila višesatna rasprava na sjednici.

Točkom broj jedan tog pravorijeka, kako je navedeno u informaciji, utvrđeno je da je raskinut ugovor o javno-privatnom partnerstvu pod nazivom "Projekt Športsko-poslovnog kompleksa LORA u Splitu", sklopljen 4. rujna 2007. između Sportskoga grada TPN-a i Grada Splita.  Vijećnici su u raspravama tražili da im se objasni postoji li dokument kojim bi se dokazao raskid tog ugovora što gradsku upravu Splita dovodi u nepovoljnu poziciju u arbitražnom pravorijeku.
 
Voditeljica odjela za pravnu zaštitu splitske gradske uprave Slavica Radić im je odgovorila: "Formalno nikad nije došlo do raskida ugovora te smatramo kako imamo na osnovi čega tražiti da se takva presuda (arbitražni pravorijek) poništi."
 
Vijećnik HDZ-a Hrvoje Marušić istaknuo je da je arbitražni pravorijek Hrvatske gospodarske komore u vezi Spaladium arenom, ako ugovor nije raskinut, "zlonamjerni falsifikat".
 
U točki broj dva arbitražnog pravorijeka, kako je navedeno, "utvrđeno je da su prava i obveze zajmoprimca Sportskoga grada TPN-a u stečaju, iz ugovora o kreditu potpisanog 25. travnja 2008. između pravnog prednika Unicredit Bank Austria AG, Sportski grad TPN u stečaju i Zagrebačka banka, preneseni na Grad Split". Tužbom će splitska Gradska uprava, kako je rekao Baldasar, pokušati osporiti i tu točku arbitražnog pravorijeka.
 
"Ako osporimo te pravorijeke, to će biti dobro za nas, a ako izgubimo tužbu protiv tih pravorijeka, bit ćemo u ozbiljnim problemima i u tom slučaju bit ćemo prisiljeni ići na arbitražu u Beč, koja će biti mnogo skuplja", rekao je Baldasar. Podsjetio je kako postoji i točka arbitražnog pravorijeka po kojoj Grad Split zasad ne mora platiti 54 milijuna eura duga bankama koje su kreditirale gradnju Spaladium arene - Erste Group i Unicredit Austrija Bank AG.

Ako točke arbitražnog pravorijeka protiv kojih će Gradska uprava podnijeti tužbu "budu u korist banaka, grad će morati platiti cijeli iznos", objasnio je. Po Baldasarovim riječima, rješenje za Spaladium arenu moglo bi se pronaći u dogovoru između Grada Splita i Vlade RH (budući da je država dio javno-privatnog partnerstva po kojem je građena Spaladium arena za potrebe Svjetskoga rukometnog prvenstva 2009.) i banaka koje su kreditirale tu gradnju. U tim razgovorima, po njegovim riječima, treba se dogovoriti o nastavku gradnje poslovnog centra Spaladium arene od čije bi se najamnine financirali troškovi dvorane, a banke bi mogle reprogramirati dugove.
 
Na pitanje hoće li zbog Spaladium arene Split moći organizirati Europsko prvenstvo u rukometu 2018. godine budući da je jedan od gradova koji je dobio domaćinstvo tog natjecanja, Baldasar je odgovorio kako na to pitanje ne zna odgovoriti jer Split nema ni proračun za 2017. godinu pa se ne zna kako bi se financiralo to natjecanje početkom 2018.

Na pitanje je li već imao kontakte u vezi s domaćinstvom Europskoga rukometnog prvenstva u Spaladium areni, odgovorio je potvrdno te dodao kako su svi zabrinuti zbog neizvjesnog razvoja događaja u vezi sa Spaladium arenom.
 
"Stečajna upraviteljica Spaladium arene i sudac rekli su mi kako razmišljaju o zatvaranju Spaladium arene jer stvara dugove", istaknuo je Baldasar.
 
Bivši splitski dogradonačelnik Jure Šundov, sada gradski vijećnik kao član Hrvatske građanske stranke, ocijenio je kako splitska gradska uprava "nije dorasla riješiti problem Spaladium arene jer je on prekompliciran". Među ostalim, rekao je kako su radovi na izgradnji Spaladium arene po modelu javno-privatnog partnerstva počeli prije nego što je donesen zakon o javno-privatnom partnerstvu, što dodatno otežava problem.

"Spaladium arena je veliki problem za Hrvatsku i u njegovo rješavanje treba se uključiti i država, ali svi moraju postupati bez fige u džepu. Ako se bude išlo s figom u džepu, onda će Spaladium arena postati novi Obrovac i samo nebo zna tko će to platiti", poručio je Šundov.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

splitsko dalmatinska županija, dalmacija, split, hgk, spaladium arena