Zagreb

HRVATSKA BRATOVŠTINA BOKELJSKA MORNARICA 809 ZAGREB: Proslava Sv. Tripuna u Zagrebu 3. veljače na Dolcu

Za vjeru i u čast tome, ODRED BOKELJSKE MORNARICE 3. VELJAČE 2017. u 17,30 sati IZVODI NA DOLCU, ISPRED CRKVE SV. MARIJE KOLO SV. TRIPUNA.

Piše: PolitikaPlus

Prošlo je već 1208 godina otkada su pobožni mornari dočekali moći sv. Tripuna, sveca kojeg slave Bokelji diljem svijeta!

Za vjeru i u čast tome, ODRED BOKELJSKE MORNARICE 3. VELJAČE 2017. u 17,30 sati IZVODI NA DOLCU, ISPRED CRKVE SV. MARIJE KOLO SV. TRIPUNA.

Bokelji se već više od devet desetljeća okupljaju baš u toj crkvi u Zagrebu i slave svoga parca iz Zaljeva hrvatskih svetaca, dok se u Boki kotorskoj, od 1945. godine pripojenoj Crnoj Gori, jednako slavi Tripundan na spomen danu kad su u Kotor prije točno 1208 godina stigle moći toga sveca, danas čuvane u najstarijoj katoličkoj katedrali posvećenoj prije 850 godina, ove godine proslavljenog velikog jubileja.

Dijelom feste je i govorenje Loda maloga admirala, ove godine Andrije Vidovića, izdanka kotorske obitelji Ciko. Bokeljima i građanima Zagreba obratit će se i gastald Ivo Škanata. Tripundanske svečanosti nastavit će se tijekom veljače u Zagrebu, Rijeci, Puli, svugdje gdje se okupljaju bratovštine Bokeljske mornarice, najstarije pomorske družbe na svijetu.

Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna prepoznala je Repubika Hrvatska, Ministarstvo kulture, Uprava za kulturnu baštinu te mu dodjelila svojstvo nematerijalnoga kulturnog dobra.

Na misi koja će uslijediti u 18 sati čitat će se i tradicionalno pismo obraćanja biskupa kotorskog mons. Ilije Janjića Bokeljima diljem svijeta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dolac, BOKA KOTORSKA, GRAD ZAGREB, bokeljska mornarica, zagreb, festa sv. tripuna