Regija

MARIJANA PETIR: Federalizacija je najbolji model za BiH

'Nedostatak međusobne koordinacije nositelja vlasti kako u Hrvatskoj, a tako vjerujem i u Bosni i Hercegovini, ponekad otežava postizanje optimalnih rezultata. Zato je važno da se ključne politike koordiniraju kako bi djelovale jedna na drugu poticajno, a preduvjet za to je komuniciranje i provođenje jasne i transparentne politike.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u četvrtak je na Kupresu izjavila kako se odlučno zalaže za jednakopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini ocijenivši kako je najbolji model za to federalizacija te države na što bi trebala pozvati i rezolucija Europskog parlamenta o BiH čije se usvajanje očekuje.

Kako je priopćeno iz njezina ureda Petir je ovo kazala na javnoj tribini s građanima Kupresa gdje je potom sudjelovala i na međunarodnoj konferenciji o šumarstvu i drvnoj industriji koja je tamo održana pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Predsjedništva BiH a jedan od organizatora je Europsko udruženje državih šuma (EUSTAFOR).

Petir koja je članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj te Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta posebno je istaknula važnost suradnje različitih resora unutar Europske komisije rekavši kako je to dodana vrijednost Unije za sve njezine države članice.

“Nedostatak međusobne koordinacije nositelja vlasti kako u Hrvatskoj, a tako vjerujem i u Bosni i Hercegovini, ponekad otežava postizanje optimalnih rezultata. Zato je važno da se ključne politike koordiniraju kako bi djelovale jedna na drugu poticajno, a preduvjet za to je komuniciranje i provođenje jasne i transparentne politike”, kazala je hrvatska eurozastupnica.

Podsjetila je na činjenicu da je EU kroz drugi stup Zajedničke poljoprivredne politike te Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj u razdoblju od 2014. do 2020. osigurala 8,2 milijarde eura, od čega je 2,2 milijarde eura predviđeno za mjere reforestacije na više od pola milijuna hektara dok će više od 200 tisuća korisnika moći ta sredstva koristiti za osposobljavanje, profesionalnu edukaciju i obuku, uključujući i djelovanje savjetodavnih služba.

Za ulaganje u ekološke investicije u šumarstvu predviđeno je 1,5 milijardi eura za više od 90 tisuća korisnika te još 1,5 milijarda za pokrivanja šteta u šumama nastalih zbog elementarnih nepogoda. Dodatna sredstva u iznosu od 800 milijuna eura uložit će se u razvoj novih tehnologija i troškove promocije proizvoda od drveta, podaci su koje je na konferenciji iznijela Petir.