Regija

NOVI SAD: Počelo treće zasjedanje povjerenstva SPC-a i Katoličke crkve o Stepincu

Prema pisanju srbijanskih medija, izaslanstvo SPC-a ima nove dokaze u svezi s navodnim sudjelovanjem Stepinca u stvaranju fašističke NDH, kao i o tome da je bio obaviješten o sustavnom progonu, masovnim ubojstvima i pokatoličenju Srba.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Novome Sadu je u ponedjeljak počelo zasjedanje Mješovitoga povjerenstva Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Rimokatoličke crkve, koje razmatra povijesnu ulogu hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca u 2. svjetskom ratu, prenijeli su vojvođanski mediji.

Susret je počeo iza zatvorenih vrata u Vladičanskom dvoru Bačke eparhije, a za njegova trajanja kao ni poslije njega nisu predviđene izjave za javnost.

Prema pisanju srbijanskih medija, izaslanstvo SPC-a ima nove dokaze u svezi s navodnim sudjelovanjem Stepinca u stvaranju fašističke NDH, kao i o tome da je bio obaviješten o sustavnom progonu, masovnim ubojstvima i pokatoličenju Srba.

Izaslanstvo SPC-a čine mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop slavonski Jovan, episkop bački Irinej i nekadašnji veleposlanik Srbije u Vatikanu Darko Tanasković, dok Rimokatoličku crkvu predstavljaju zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, biskup požeški Antun Škorčević, kao i povjesničari Mario Jareb i Jure Krišto, prenose ovdašnji mediji.

Kako je u izjavi za agenciju Tanjug rekao Nikola Knežević iz novosadskog Centra za istraživanje religije, politike i društva, treći i četvrti krug bit će najteži za pregovore, jer se mišljenja i pogledi prema prošlosti ovdje najviše razilaze.

"Mislim da je iznad svega bitno da se u momentu kada su odnosi na Zapadnom Balkanu složeni, razgovara o jednoj temi koja već punih šest desetljeća opterećuje kako odnose dvije crkve, tako i dva bratska i bliska naroda", rekao je Knežević.

On je dodao da je pitanje Stepinca, na žalost, samo je jedno u nizu koje bi trebalo biti predmet razgovora mješovitoga povjerenstva.

Ovo crkveno tijelo prošle se godine sastalo dva puta, sredinom srpnja u Rimu, kada je utvrđena metodologija rada i u listopadu u Zagrebu, kada je razmatralo Stepinčevu ulogu prije 2. svjetskog rata.

Mediji su ranije objavili da je na prethodnom sastanku dogovoreno da će predstavnicima SPC-a biti omogućeno korištenje vatikanske arhive u kojoj se čuva prepiska Stepinca, pape Pija XII i tadašnjeg vatikanskog državnog tajnika.

Povjerenstvo će se sastati još dva puta ove godine, u Podgorici i Slavonskoj Požegi, a zaključak o njihovu radu trebao bi biti objavljen koncem godine.

Formiranje Mješovitoga povjerenstva inicirao je papa Franjo 2014. godine poslije pisma poglavara SPC-a patrijarha Irineja u povodu procesa proglašenja Stepinca svetim.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOVI SAD, alojzije stepinac, RKC, SPC, VOJVODINA, mješovito povjerenstvo