Burze

IDE U TERETANU: Dolar blago ojačao drugi tjedan zaredom

Tečaj eura prema američkoj valuti skliznuo je prošloga tjedna 0,3 posto, na 1,0610 dolara.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta ojačao i prošloga tjedna, drugoga zaredom, no skromno, premda iz američke središnje banke najavljuju mogućnost povećanja kamata već u ožujku.

Tečaj eura prema američkoj valuti skliznuo je prošloga tjedna 0,3 posto, na 1,0610 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena je dolara prošloga tjedna pala 0,4 posto, na 112,85 jena.

Unatoč padu prema jenu, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna ojačao 0,1 posto, na otprilike 100,90 bodova.

Američka je valuta ojačala u prvom dijelu tjedna kada je u izvješću Kongresu o monetarnoj politici predsjednica američke središnje banke Janet Yellen kazala da ne bi bilo mudro predugo čekati s povećanjem kamata.

Odgađanje povećanja kamata moglo bi, kazala je, natjerati Fed da kasnije brže zateže monetarnu politku, što bi moglo izazvati recesiju. Yellen je, također, izrazila nesigurnost u vezi ekonomske politike predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je najavio smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje te investicija u infrastrukturu, što će, kako se očekuje, ubrzati rast američkog gospodarstva.

No, to će utjecati i na rast inflacije, pa će Fed morati ubrzati tempo povećanja kamata. Tako se procjenjuje da će u ovoj godini kamate postupno povećati u tri navrata.

Unatoč tome, kao i naznakama jačanja gospodarstva i inflacije u SAD-u, u drugom je dijelu tjedna dolar posustao.

Njegovu slabljenju pridonijelo je zaustavljanje 10-dnevnog uzastopnog rasta prinosa na američke državne obveznice kojima je podrška od najnovijih dobrih gospodarskih pokazatelja izostala jer su ulagačima, zbog zabrinutosti vezanih uz politiku predsjednika Trumpa, splasnule nade u vezi novog uspona tečaja dolara.

"Dolar je ionako uvelike precijenjen u odnosu na ostale značajne svjetske valute. Smatramo stoga da je sada prostor za njegov daljnji uspon ograničen, premda američki gospodarski temelji ohrabruju", kazao je Lee Hardman, valutni analitičar u MUFG-u.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EURO, DOLAR, DEVIZE, valutna tržišta, JEN