Regija

Posljedice blokada: BiH ostaje bez kredita MMF-a vrijednog 550 milijuna eura?

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kreditni ugovor sklopljen prošle godine između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vrijedan više od 550 milijuna eura, mogao bi biti uskoro raskinut jer BiH zbog kontinuiranih političkih blokada nije u stanju ispuniti obveze koje je preuzela tim aranžmanom, prenose u ponedjeljak lokalni mediji pozivajući se na dužnosnike uključene u cijeli proces.

Ministar financija Republike Srpske Zoran Tegeltija kazao je banjolučkim "Nezavisnim novinama" kako je raskid dugoročnog ugovora s MMF-om "realno očekivati".

Po njegovim riječima, iz MMF-a je prošlog tjedna predstavnicima entitetskih i državne vlasti prenesno jasno upozorenje da će ta novčarska institucija čekati do kraja ožujka na usuglašavanje u vezi s ispunjavanjem uvjeta definiranih pismom namjere, a ako do tog roka obveze ne budu ispunjene valja očekivati raskidanje proširenog kreditnog aranžmana.

"Ukoliko se iza toga ništa ne dogodi, onda će sasvim sigurno doći do prekida aranžmana i morat će se otvoriti neki novi pregovori o nekom novom aranžmanu", kazao je Tegeltija.

Izvršni odbor MMF-a je u rujnu prošle godine odobrio kreditni aranžman s BiH vrijedan 553,3 milijuna eura. Riječ je o aranžmanu iz programa Extended Fund Facility, koji državama-korisnicama ovakvih kredita osigurava duže razdoblje otplate u usporedbi s uobičajenim stand-by aranžmanima.

BiH je odmah isplaćeno 79,2 milijuna eura kreditnih sredstava, a ostatak iznosa trebao je biti doznačen u 11 rata ovisno o procjenu provedbe reformskih mjera čiji je cilj stabiliziranje financijskog sektora u BiH.

Korisnici kredita zapravo su entiteti u BiH, koji iz svojih proračuna financiraju uglavnom sva socijalna izdvajanja.

Uz odobravanje kreditnog ugovora MMF je obvezao vlasti u BiH na upravljanje proračunima u cilju postizanja fiskalne politike koja pogoduje ekonomskom rastu i to putem smanjenja tekuće potrošnje, kako bi se otvorio prostor za prijeko potrebna ulaganja u infrastrukturu. Zatraženo je smanjenje zaposlenosti u javnom sektoru i racionalnije usmjeravanje socijalnih davanja, kao i reforme mirovinskog i sustava zdravstvene zaštite.

No trenutno je "zapelo" na mjerama poput obveznog uvođenja dodatnih trošarina na gorivo i duhanske proizvode, što je obveza države, kao i problemima oko usvajanja novog zakona o bankama i Agenciji za bankarstvo u Federaciji BiH.

Predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi potvrdio je za "Dnevni avaz" kako se od vlade Federacije BiH očekuje i poduzimanje koraka s ciljem temeljite procjene vrijednosti dva telekom operatera sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru. Riječ je o BH Telecomu i HT Mostar, a s obzirom na njihovu uzdrmanu tržišnu poziciju MMF očekuje mjere koje će voditi ka preustroju tih tvrtki sukladno potrebama tržišne utakmice ili njihovoj privatizaciji.

"Čekamo vlasti da provedu preuzete obveze", kazaoje Parodi potvrdivši kako bez toga neće biti pozitivne ocjene pregleda učinjenog pa tako ni isplate novih rata ranije odobrenog kredita, o kojemu u bitnoj mjeri ovisi stabilnost entitetskih proračuna. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mmf, kredit, bih