Mojbiz

MINISTAR MARIĆ: Sljedeće zaduženje države ide vjerojatno u euru

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu kako će sljedeće zaduženje države, planirano za približno pet tjedana, biti na međunarodnom tržištu i to vjerojatno u euru.

 "Sljedeći korak bi nam trebala biti euroobveznica, odnosno izdanje na međunarodnom tržištu. U ovom trenutku smo skloniji euru nego dolaru, ali na dnevnoj bazi pratimo događanja na financijskim tržištima i vodit ćemo se oportunistički kod donošenja odluke i pragmatično gledati gdje i na koji način možemo postići najbolje uvjete", kazao je Marić odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije Europske investicijske banke na kojoj je sudjelovao.

Istaknuo je i kako optimizam "u ovoj dosta zahtjevnoj i izazovnoj godini za po pitanju dospijeća" daje zadnje zaduženje države na domaćem tržištu uz povijesno najniži prinos (petogodišnja kunska obveznica s prinosom od 2,25, a jedanaestogodišnja od 2,95 posto).

Kod novog zaduženja, naglasio je ministar financija, vodit će se računa i da ono bude na tragu nedavno donesene Strategije upravljanja javnim dugom, kojom je zacrtano "ne samo aktivno upravljanje javnim dugom u smislu produljenja ročnosti, nego i po povoljnijim uvjetima".

Novinare je zanimalo i hoće li odluka o reguliranju cijene plina najavljena za sjednicu Vlade u četvrtak, značiti poskupljenje plina za građane za 15 do 20 posto, kako se spekulira. Marić je kazao da će to biti objavljeno kada se dovrše razgovori na tu temu i kad se sagleda cijeli problem.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dolar, zaduženje, obaveznice, zdravko marić, euro