Regija

MOSTAR: Hrvatski narodni sabor BiH traži četiri kanala RTV, jedan na hrvatskom jeziku

HNS BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u zemlji, izradio je prijedlog izmjena zakona kojim zagovara uspostavu četiri javna servisa, od kojih bi po jedan bio namijenjen za informiranje na hrvatskom, bošnjačkom i srpskom jeziku, a četvrti bi bio zajednički državni servis RTV.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH zatražio je u petak uspostavu radiotelevizijskog kanala na hrvatskome jeziku tvrdeći da su Hrvati u trenutačnom sustavu s jednim državnim i dva entitetska emitera diskriminirani za informiranje na materinskom jeziku u odnosu na Srbe i Bošnjake.

„Hrvati kao konstitutivan narod u BiH imaju ustavno pravo na vlastiti Javni servis RTV", rekao je u petak na konferenciji za novinare voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje HNS-a BiH Ivan Vukoja.

HNS BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u zemlji,  izradio je prijedlog izmjena zakona kojim zagovara uspostavu četiri javna servisa, od kojih bi po jedan bio namijenjen za informiranje na hrvatskom, bošnjačkom i srpskom jeziku, a četvrti bi bio zajednički državni servis RTV.

Javni servis na hrvatskom jeziku treba biti sastavni dio Javnog sustava RTV BiH i "kao takav, financiran iz javnih sredstava“, rekao je Vukoja.

Trenutačni državni servis RTV ima ozbiljne financijske probleme, a entitetski emiteri sa sjedištem u Banja Luci i Sarajevu smatrani su srpskim, odnosno bošnjačkim servisima.

Predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Ljilja Zovko ocijenila je da bi taj model mogao poslužiti za rješavanje i drugih problema u zemlji.

„Ovakav model nudi rješenja kojima se anuliraju svi strahovi donositelja odluka u nadležnim državnim tijelima pa bi mogao poslužiti i kao predložak u rješavanju ostalih diskutabilnih pitanja“ rekla je Zovko.

Postojeći model je 'nelegitiman i protuustavan, nepravedan i nametnut, diskriminirajuć, dezintegrirajuć i apsurdan, neučinkovit te dugoročno neodrživ', posebice jer Hrvati u njemu nisu zastupljeni, ocijenio je član Odbora za medije HNS-a Ilija Musa.

Postojeći model javnog servisa RTV nije usklađen s ustavom BiH i "trenutačni ustroj RTV sustava nije zadovoljavajući niti za jednu, a posebno za hrvatsku javnost“, rekao je.

O prijedlogu HNS-a BiH u ponedjeljak će se u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu održati javna rasprava na kojoj će uz predstavnike ove nadstranačke hrvatske organizacije govoriti i predstavnici novinara te drugih političkih stranaka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih hrvati, hrvati u bih, bih, Hrvatski narodni sabor, mostar, hercegovina