Mojbiz

SLAVONSKI BROD: Predsjednica Grabar-Kitarović o rješavanju onečišćenja zraka

Predsjednica je najavila da će u ponedjeljak o tome razgovarati s veleposlanikom Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvarom Azimovom. Za večerašnji sastanak je rekla da je bio konstruktivan i da je protekao u raspravi o tehničkim rješenjima problema onečišćenja zraka.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u petak u Slavonskome Brodu s predstavnicima lokalnih vlasti i ekoloških udruga kako bi ih izvijestila o rješavanju problema onečišćenja zraka iz rafinerije u Bosanskome Brodu u vlasništvu ruske tvrtke "Zarubežnjeft", o čemu je proteklog vikenda razgovarala s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Predsjednica je najavila da će u ponedjeljak o tome razgovarati s veleposlanikom Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvarom Azimovom. Za večerašnji sastanak je rekla da je bio konstruktivan i da je protekao u raspravi o tehničkim rješenjima problema onečišćenja zraka.  

"Od samog početka se zalažem za rješenje tog problema, ali ga nisam htjela koristiti u populističke svrhe i davati neka nerealna obećanja. Nakon susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Muenchenu, prvi put osjećam optimizam da smo postavili političke okvire za rješavanje ovog problema", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. Podsjetivši da je ruska tvrtka "Zarubežnjeft" vlasnik rafinerije u Bosanskome Brodu, rekla je kako je sam Lavrov spomenuo njezinu modernizaciju.

O današnjem sastanku u Slavonskome Brodu predsjednica Grabar-Kitarović namjerava izvijestiti i premijera Andreja Plenkovića, a pozvala je sve institucije da se postigne dogovor o dinamici rješavanja problema onečišćenja zraka u tom gradu.

Na novinarsko pitanje je su li određeni rokovi, hrvatska predsjednica je odgovorila kako je "rok odmah. "Ruska Federacija spremna je odmah djelovati u skladu s dogovorom s Hrvatskom. Prednost je to što konačno imamo i veleposlanika u Ruskoj Federaciji", dodala je.  Predsjednica je rekla kako se na sastanku s Lavrovom dogovorila da tema onečišćenja zraka u Slavonskome Brodu bude detaljno pripremljena i za najavljene razgovore ministra vanjskih poslova Davora Stiera u Moskvi.

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara rekao je nakon večerašnjeg sastanka kako se nada da postoji ekonomski interes koji će ubrzati rješavanje problema onečišćenja zraka.

"Mi ćemo i dalje nastaviti vršiti pritisak jer nemamo vremena. U Slavonskome Brodu su u porastu bolesti koje su direktno vezane uz zagađenje. Sigurno je da je ono najvećim dijelom iz rafinerije u Bosanskome Brodu", istaknuo je Duspara. Dodao je da će hrvatskoj predsjednici dati priliku da ostvari ono što je najavila u sljedećih nekoliko tjedana.

U koordinaciji građanskih udruga koje se bore za čist zrak u Slavonskome Brodu ocjenjuju da je razgovor na dosad najvišoj razini između Hrvatske i Ruske Federacije rezultat njihovih pritisaka i prosvjeda. Član i glasnogovornik te koordinacije Mladen Sudar rekao je kako udruge pozitivno gledaju na inicijativu hrvatske predsjednice. Nezadovoljstvo udruga usmjereno je na Europsku komisiju, dodao je.

"Njihova pomoć nam treba zbog problema u Bosni i Hercegovini koja sama sa sobom ima problema. Tražimo da Europska komisija privoli BiH da participira u rješavanju ovog problema. Ne radi se samo o rješavanju problema Slavonskoga Broda, nego i problema plinofikacije cijele BiH", rekao je Sudar.

Udruge su i večeras podsjetile da je plinofikacija pogona rafinerije glavno rješenje i da je ono moguće u roku od šest mjeseci, a provedba rješenja s hrvatske strane je odgovornost Ministarstva zaštite okoliša i energetike, poručio je na kraju Sudar.