Hrvatska

VRH BISKUPSKE KONFERENCIJE: Don Petar Palić preuzeo službu generalnog tajnika HBK

Mons. Enco Rodinis preuzeo je službu ekonoma HBK, a mons. Fabijan Svalina službu koordinatora preustroja i preseljenja ustanova koje ulaze u Hrvatsku katoličku mrežu, izvijestio je Tiskovni ured HBK.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dužnost generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u subotu je preuzeo dr. don Petar Palić položivši ispovijest vjere i prisegu o vjernom upravljanju dobrima pred mons. Želimirom Puljićem, zadarskim nadbiskupom i predsjednikom HBK prema odluci s izvanrednog zasjedanja HBK od 25. siječnja o preustroju i reorganizaciji Tajništva HBK.

Mons. Enco Rodinis preuzeo je službu ekonoma HBK, a mons. Fabijan Svalina službu koordinatora preustroja i preseljenja ustanova koje ulaze u Hrvatsku katoličku mrežu, izvijestio je Tiskovni ured HBK.

Dr. don Petar Palić rođen je 3. srpnja 1972.  Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici, te Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. U biskupiji je obnašao službu predstojnika Katehetskog ureda, osobnog tajnika dubrovačkog biskupa, ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. Od 2011. obnašao je službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije. Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjete blaženog Pape Ivana Pavla II. Dubrovniku te predsjednik Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. Bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju.

U listopadu 2005. upisao je postdiplomski studij na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, a istodobno mu je mons. Egon Kapellari, biskup biskupije Graz-Seckau, povjerio upravu župe Dobl, kojom je upravljao do rujna 2008. Na istom je Sveučilištu postigao doktorat iz teologije 2009.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kaptol, hrvatska biskupska konferencija, hbk, KATOLIČKA CRKVA