Scena

DEMOGRAFSKA POLITIKA: Tokijski zoo nada se potomstvu divovskih panda

S obzirom na to da su divovske pande iznimno ugrožena vrsta, ubijanje ove životinje u Kini je bilo kažnjivo smrću do 1997. Otad je kazna izmijenjena u dvadesetgodišnju zatvorsku kaznu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Danas u tokijskom zoološkom vrtu Uenu vlada dobro raspoloženje: jedanaestogodišnji par panda pario se prvi put nakon četiri godine pa se uprava i zaposlenici zoo-a nadaju podmlatku.

S obzirom na to da razdoblje parenja za ove divovske životinje traje samo nekoliko dana godišnje, točnije tijekom veljače i svibnja, Shin Shin i Ri Ri danas su imali punu privatnost.

Poznato je da je riječ o sramežljivim i usporenim životinjama koje su vrlo nespretne kada je parenje posrijedi, a danas su čuvari zamijetili da su Shin Shin i Ri Ri raspoložene za udvaranje.

"Omogućili smo im privatnost u 8.06. Za 52 sekunde ili točnije u 8.48 parenje je bilo gotovo", stoji u priopćenju zoo-a.

Nakon četiri minute životinje su ponovno rastavljene. "Pande vole osamu. Ako žive u zajedničkoj nastambi u zoološkom vrtu često se 'svađaju' i mogu se međusobno ozlijediti", objasnio je za AFP glasnogovornik zoološkog vrta.

Današnje parenje miljenika tokijskog zoo-a potaknulo je nade svih zaposlenika da će uskoro dobiti podmladak.

Shin Shin je iz Kine stigla 2011., neposredno prije velikog cunamija na sjeveroistoku Japana, a 2012. se okotila. To je bila prva panda okoćena u tokijskom zoo-u nakon pune 24 godine, no na nesreću uginula je nakon šest dana od posljedica upale pluća. 2013. je pokazivala znakove skotnosti, no radilo se o lažnoj uzbuni.

Po procjenama stručnjaka u svijetu na slobodi živi tek oko 2000 divovskih panda u trima kineskim pokrajinama. U zatočeništvu ih je oko 180.

S obzirom na to da su divovske pande iznimno ugrožena vrsta, ubijanje ove životinje u Kini je bilo kažnjivo smrću do 1997. Otad je kazna izmijenjena u dvadesetgodišnju zatvorsku kaznu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ugrožene životinjske vrste, japan, kina, tokio, pande, panda