Regija

VOŽD VUČIĆ: Neće biti izvanrednih parlamentarnih izbora, predsjednički u travnju

Vučić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako 'ne postoje razlozi' za održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora, ocijenivši da je 'Srbija stabilna demokracija i stabilna zemlja s vrlo stabilnom ekonomijom'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbijanski premijer Aleksadar Vučić priopćio je u petak da neće biti izvanrednih parlamentarnih izbora istovremeno s predsjedničkim, iako je ta mogućnost ranije najavljivana iz državnog vrha.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako "ne postoje razlozi" za održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora, ocijenivši da je “Srbija stabilna demokracija i stabilna zemlja s vrlo stabilnom ekonomijom”.

"U kratkom vremenskom periodu održat će se predsjednički izbori. Predsjednica parlamenta Maja Gojković raspisala je lokalne izbore za više općina u travnju, a tada ćemo imati i predsjedničke izbore", naveo je srbijanski premijer.

Govoreći o razlozima odustanka od raspisivanja ranije najavljivanih novih izvanrednih parlamentarnih izbora, Vučić je dodao “da uvažava sve aktere i partnere koji dobro razumiju državu, državne potrebe i državne obveze" te da je “dobro razmotrio njihove ideje i razloge za održavanje parlamentarnih izbora”, ali drži da za to ne postoje nikakvi razlozi.

"Potreban nam je rast, potrebna nam je ozbiljnost, potrebna nam je odgovornost. Imamo stabilnu (parlamentarnu) većinu koja dobro funkcionira u Narodnoj skupštini Srbije. Izbori su 2020. za parlament, naredni predsjednički su 2022., baš onako kako se to odvija u svim stabilnim europskim demokracijama", smatra Vučić.

On je zatim rekao da će u tom periodu “biti zlatno doba" u kojem će Srbija "svake godine imati rast" koji će, prema prognozama MMF-a, biti "više od tri posto".

"Onda će Srbija doživjeti pravi procvat i onda će ljudi moći osjetiti mnogo značajniji porast standarda", rekao je srbijanski premijer.

Predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću petogodišnji mandat istječe u svibnju, a zakonski rok za raspisivanje predsjedničkih izbora je 3. ožujka.

Zajednički kandidat vladajuće koalicije na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) je srbijanski premijer i vođa naprednjaka Aleksandar Vučić, a izbornu utrku već su započeli i  nekadašnji šef diplomacije Vuk Jeremić, donedavni pučki pravobranitelj Saša Janković, te čelnik konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predsjednički izbori, srbijanski izbori, Aleksandar Vučić, srbija, velikosrbi