IT

PROŠLA SU VREMENA JUMBO PLAKATA: Digitalni marketing u političkim kampanjama!

Piše: Ilija Brajković

Bliži nam se politička kampanja i borba za vijećnička mjesta. Davno su prošla vremena kada bi znaci političke kampanje bili jumbo plakati sa kojih bi se smiješili umjetno nasmijani i nekada pretjerano Photoshopirani političari. Današnji moderni političari su prigrlili internet kao sredstvo neposredne komunikacije i oglašavanja. Ili možda i nisu?

Da odmah razjasnim: vjerujem da ključ uspješne kampanje leži u dobrom odrađenom mixu online i offline kanala komunikacije i oglašavanja. Svi su upoznati što je offline i što tamo mogu dobiti, ali ogroman prostor za poboljšanja postoji na internetu; tek se u zadnje dvije kampanje internet počeo aktivnije i strateški koristiti.

Društvene mreže

Generalni «problem» kod svih društvenih mreža je što ih mnogi koriste samo za vrijeme kampanje. Jako mali broj političara aktivno komunicira s građanima tijekom svog mandata, zaboravljajući činjenicu da kampanja za sljedeće izbore počinje onog trenutka kada završe trenutni izbori. Odlična stvar, ali kod politike i dvosjekli mač, je mogućnost neposredne i javne komunikacije s građanima; svatko vam može napisati što god želi i drugi će to vidjeti. Djelomično moderiranje postoji, ali kako bi rekao Krešimir Macan, kada dođete na društvene mreže iz ormara izlaze svi kosturi.

Facebook su svi prihvatili i svima je jasno da moraju imati otvorenu Facebook stranicu. Moglo bi se puno i naširoko pričati o tome kakva komunikacija treba biti i kojim slučajevima ulaziti u otvorene rasprave s građanima jer da će biti negativnih komentara – hoće. Granica između «odgovorit ćemo na komentar i smireno raspravljati» i «brišemo komentar i blokiramo korisnika» je jako tanka. Pravila koja standardno vrijede u Facebook komunikaciji u političkim kampanjama ne vrijede nužno uvijek.


 

Facebook oglašavanje je definitivno vrhunska stvar koju svi trebaju prigrliti i koristiti. Oglašavanje je još jako jeftino (osim u zadnjem tjednu kampanje kada naravno svi «prže» svoje budžete), a mogućnosti detaljnog targetiranja su odlične. Samo na Facebooku možete napraviti: «daj mi sve iz te i te županije/grada starije od 18 godina koji su postojeći fanovi tog i tog političara ili stranke i onda njima oglašavaj ovo i ovo.»

U ovoj kampanji predviđam sve veću upotrebu Instagrama, koji je postao druga najkorištenija društvena mreža među korisnicima, a zbog integracije sa Facebookom i odličan kanal za oglašavanje.

Twitter je također odličan kanal za neposrednu komunikaciju, ali nažalost jako zapostavljen i sa premalenim brojem aktivnih korisnika u Republici Hrvatskoj. U inozemstvu je Twitter puno popularniji i političari ga aktivno koriste (pogledajte samo Trumpa), ali nažalost u Hrvatskoj ima premalo aktivnih korisnika da bi «isplatio».

Google/YouTube oglašavanje


 

Google, zajedno s Facebookom, drži većinu oglašavačkih budžeta na internetu. Nama je sigurno najzanimljivije display oglašavanje preko Google Display Network: prikazivanje oglasa ciljanoj skupini (godine, lokacija) nezavisno od web stranice koju posjećuju. To u praksi znači da osoba starija od 18 godina iz tog i tog grada čita New York Times / Index.hr / neki portal u Australiji i njemu se prikazuju oglasi pojedinog kandidata. Na taj način nismo u milosti i nemilosti lokalnih portala i njihovih cijena oglašavanja: prostor za oglašavanje nam je cijeli internet, a ovisimo samo o geografskoj lokaciji osobe kojoj prikazujemo oglas.

Video oglašavanje na YouTubeu (a i na Facebooku) će značajno porasti i uzeti dio budžeta (lokalnim) TV postajama. Video oglašavanje je za sada jako jeftino i dostupno svima i šteta bi bilo ne iskoristiti priliku.

Klasičan zakup portala

Iako nismo veliki fanovi klasičnog zakupa oglasnog prostora (to je kao i zakup oglasa u novinama, samo što se eto događa online), svjesni smo činjenice da će velike stranke koristiti i takav oblik oglašavanja.

Za ovu kampanju predviđam puno veće ulaganje u internet oglašavanje i komunikaciju. Facebook i Google oglašavanje će uzeti značajan dio kolača i klasičnim medijima i internet portalima. Društvene mreže će biti neizostavan dio svake kampanje, uz nadu da prisutnost na njima neće biti kampanjskog tipa.

Ilija Brajković je partner u digitalnoj agenciji Kontra (bivša Akcija). Radio kao community manager za najpoznatiji hrvatski startup ShoutEm gdje je upravljao zajednicom sastavljenom od korisnika iz svih krajeva svijeta. Nakon toga, radio s velikim klijentima poput Microsofta Hrvatska, Turističke zajednice Grada Zagreba, Suzukija i Renaulta. Redoviti je predavač na mnogim konferencijama i seminarima u zemlji i inozemstvu, uvijek među najbolje ocjenjenim predavačima.