Svijet

ERDOGAN OTVORENO I VRLO OŠTRO NAPAO NJEMAČKU: "Njemačkim vlastima se mora suditi jer pomažu i primaju teroriste"

U govoru u petak Erdogan je Yucela nazvao predstavnikom Radničke stranke Kuridstana (PKK) koju Ankara naziva terorističkom i "njemačkim agentom".

Piše: PolitikaPlus/Hina

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan u petak je oštro kritizirao Njemačku optuživši njemačke vlasti da primaju teroriste te rekavši da je njemačko-turski novinar zatočen u Turskoj kurdski sepatarist i njemački agent.

"Njemačkim vlastima se mora suditi jer pomažu i primaju teroriste", rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu u kojem je upozorio na otkazivanje dvaju skupova podrške na kojima su trebali sudjelovati turski ministri u Njemačkoj.

"Sprečavaju govore mojih ministara pravosuđa i gospodarstva. I ja sam se trebao obratiti putem videokonferencije", negodovao je Erdogan.

Erdogan je optužio Njemačku da tolerira skupove kurdskih separatista koje Ankara naziva teroristima.

Nakon što su otkazani skupovi podrške Erdoganu, turski čelnici su se obrušili na Berlin, čija se savezna vlada ograđuje od bilo kakvog uplitanja u odluke lokalnih vlasti.

Napeti odnosi između Berlina i Ankare nakon neuspjelog državnog udara u srpnju u Turskoj su se dodatno pogoršali nakon što je u utorak zatvoren njemačko-turski dopisnik dnevnog lista Die Welt u Turskoj Deniz Yucel, i to zbog, kako se navodi, terorističke propagande.

U govoru u petak Erdogan je Yucela nazvao predstavnikom Radničke stranke Kuridstana (PKK) koju Ankara naziva terorističkom i "njemačkim agentom".

Njemačka kancelarka Angela Merkel koja je kritizirala Yucelovo uhićenje u petak je rekla da je "zalaganje za slobodu govora u Njemačkoj pitanje načela".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novinar, erdogan, njemačka