Burze

ZAGREBAČKA BURZA: Investitori oprezni nakon sezone poslovnih rezultata

Crobex indeks skliznuo je prošloga tjedna 1,12 posto, na 2.218 bodova, dok je Crobex10 pao 1,74 posto, na 1.277 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje oprezno trgovanje, nakon što su kompanije izvijestile o poslovnim rezultatima za prošlu godinu te preusmjerile fokus investitora s pozitivnog sentimenta na fundamente.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks skliznuo je prošloga tjedna 1,12 posto, na 2.218 bodova, dok je Crobex10 pao 1,74 posto, na 1.277 bodova.

Redovni promet iznosio je 103,6 milijuna kuna, što je gotovo 30 milijuna manje nego tjedan dana ranije.

"Na domaćem tržištu protekloga tjedna Crobexi su pali, nakon dva pozitivna tjedna. U fokusu investitora bili su poslovni rezultati tvrtki, koji su skrenuli njihovu pozornost s pozitivnih sentimenta na fundamente i naveli ih na nešto veći oprez", kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako ocjenjuje, likvidnost je ostala solidna, u prosjeku dnevno kretala se oko 22,7 milijuna kuna.

Najveći promet, veći od 22 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren dionicama Jamnice. Pritom je u blok transakciji ostvaren promet od oko 5,5 milijuna kuna, dok je u redovnom trgovanju promet dosegnuo 16,8 milijuna, pri čemu je cijena dionice pala oko 3 posto, na 160.000 kuna.

S prometom od 18,6 milijuna kuna slijedila je dionica HT-a, koja je pojeftinila 1,6 posto, na 187 kuna.

Uz promet od gotovo 6 milijuna kuna, dionica Valamar Riviere poskupila je, pak, 1 posto, na 42,46 kuna.

Sličan promet ostvaren je i dionicom Končar-Elektroindustrije, kojoj je cijena skliznula 1,2 posto, na 849,90 kuna.

Među najlikvidnijima se prošloga tjedna našla i dionica Zagrebačke banke, s prometom od 5,9 milijuna kuna, a poskupila je 1,5 posto, na 66 kuna.

Uprava i Nadzorni odbor te banke predložili su prošloga tjedna da se vlasnicima redovnih dionica isplati dividenda u iznosu od 5,30 kuna po dionici, nakon što je prošle godine Zaba zabilježila neto dobit od 1,7 milijardi kuna.

S prometom od oko 5,7 milijuna kuna slijedila je povlaštena dionica Adris grupe, koja je pojeftinila 0,2 posto, na 506,98 kuna.

Među dionicama s milijunskim prometom najveći rast cijene prošloga je tjedna zabilježila dionica Dalekovoda, za 8,7 posto. Slijedile su dionice Viadukta, s rastom cijene za 8,1 posto, Atlantske plovidbe, za 7,4 posto, IGH, za 5,7 posto, AD Plastika, za 4 posto, i Vira, za 3,3 posto.

S druge strane, na većem gubitku bile su dionice iz prehrambenog sektora, pa je tako dionica Atlantica potonula za više od 10 posto, Podravke za 3,5 posto, Jamnice za 3 posto i Leda za 1,4 posto.

"U fokusu investitora vjerojatno će još neko vrijeme biti poslovni rezultati koji su objavljeni prošloga tjedna, zbog kojih očekujem opreznije trgovanje", kaže Augustinović

A na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,9 posto, na 21.005 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,7 posto, na 2.383 boda, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 5.870 bodova.

 

"Pozitivna kretanja na Wall Streetu pod utjecajem su pokazatelja koji upućuju na snagu američkog gospodarstva te najava fiskalnog stimulansa od strane nove administracije. S druge strane, očekivanja o rastu kamatnih stopa ponešto suzbijaju taj pozitivni sentiment", ocjenjuje Augustinović.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,8 posto, na 7.374 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,9 posto, na 12.027 bodova, a pariški CAC 3,1 posto, na 4.995 bodova.

"Iako u Europi više prevladava politička priča – pitanja budućnosti EU-a, kao i nadolazeći izbori u Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačko, indeksi su prošloga tjedna porasli zahvaljujući dobrim makroekonomskim pokazateljima", navodi.

Kako ističe, ovoga tjedna glavni pokretač na Wall Streetu bit će izvješće o zaposlenosti, a u Europi sastanak ECB-a u svjetlu najnovijih podataka o porastu inflacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, BURZE, ZAGREBAČKA BURZA, ZSE, CROBEX