Hrvatska

ZAGREB: Sandra Zeljko ispitana u Uskoku, svjedočili i Oreškovićevi savjetnici

Uz Zeljko, koja je u Banskim dvorima još od mandata premijerke Jadranke Kosor, u utorak su u sjedištu Uskoka u Gajevoj ulici o nezakonitim isplatama dnevnica u Vladi ispitani i savjetnici bivšeg premijera Tihomira Oreškovića Stjepo Bartulica i Davor Huić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uskokovi istražitelji u utorak su ispitali bivšu tajnicu u Uredu predsjednika Vlade Sandru Zeljko, dosadašnju ključnu svjedokinju protiv saborskog zastupnika i predstojnika ureda bivšeg premijera Tomislava Sauche, koja bi nakon novih detalja u istrazi mogla postati osumnjičenica u aferi dnevnice.

Uz Zeljko, koja je u Banskim dvorima još od mandata premijerke Jadranke Kosor, u utorak su u sjedištu Uskoka u Gajevoj ulici o nezakonitim isplatama dnevnica u Vladi ispitani i savjetnici bivšeg premijera Tihomira Oreškovića Stjepo Bartulica i Davor Huić.

Bartulica uopće nije želio razgovarati s novinarima, dok je Huić kazao da o detaljima slučaja ne može govoriti zbog tajnosti istrage.

Isti su argument tijekom dana ponavljali i iz Državnog odvjetništva gdje službeno nisu željeli ništa potvrditi.

Nakon što su premijer Andrej Plenković i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u ponedjeljak potvrdili da je nepravilnosti s dnevnicama bilo i nakon isteka mandata premijera Zorana Milanovića, Huić je medijima izjavio da kao premijerov savjetnik nigdje nije službeno putovao niti za to dobivao dnevnice.

Još jedan Oreškovićev savjetnik, Jakša Puljiz, ranije je demantirao da je u 2016. službeno putovao u Ženevu, Luxembourg i Zurich, što bi moglo značiti da su i ta putovanja bila fiktivna s obzirom da su u preslici evidencije službenih putovanja, koju je objavio Nacional. Puljiz je u izjavi Hini rekao da je "vrlo friško" dao iskaz u Uskoku, nakon što je Tomislav Saucha pušten iz istražnog zatvora.

I Bartulica je u SMS odgovoru Hini potvrdio da nije bio na svim putovanjima koja se navode u preslici službene evidencije.

Predstojnik Oreškovićevog Ureda Neven Zelić, koji je prema evidenciji najmanje osam puta putovao u inozemstvo, rekao je da je bio na putovanjima samo s premijerom, ali da nikada tijekom mandata nije putovao sam te da ga još nisu pozvali na razgovor u Državno odvjetništvo.

Nakon što je u javnost procurila informacija da je Zeljko u utorak ponovno pozvana na ispitivanje u Uskok u Banskim dvorima su objavili je od ona premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi sukladno njezinim kvalifikacijama.

Isti je aninimni izvor iz Vlade kazao i da je nakon što je početkom prošlog mjeseca pokrenuta istraga protiv Sauche Plenković od dvojice najbližih suradnika usmenim nalogom zatražio da provedu diskretnu provjeru jesu li se takve stvari događale i nakon Milanovićeve Vlade.

Saucha pak tvrdi da su nova saznanja u "aferi dnevnice" rezultat njegove istrage nakon koje je podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja za zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava koja su se događala u 2016

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA, afera dnevnice, Sandra Zeljko, USKOK