Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Svjetske burze pale, očekuje se povećanje kamata Feda

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer su ulagači oprezni zbog toga što će američka središnja banka najvjerojatnije već idućega tjedna povećati kamatne stope.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,5 posto, na 20.902 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,4 posto, na 2.372 boda, a Nasdaq indeks 0,2 posto, na 5.861 bod.

Svi posljednji podaci ukazuju na ubrzavanje rasta američkog gospodarstva. Tako je prošloga tjedna, među ostalim, objavljeno da je u veljači broj zaposlenih povećan za 235.000, znatno više od 190.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

"Snažne brojke ugodno su iznenađenje i potvrđuju da se tržište rada dobro drži", kaže Jeffrey Kravetz, direktor u tvrtki Private Client Reserve of U.S. Bank.

Osim što se rast američkog gospodarstva ubrzava, inflacija se približava ciljanoj razini Feda od 2 posto, pa je sve izvjesnije da će čelnici američke središnje banke na sjednici idućega tjedna povećati ključne kamatne stope.

Predsjednica Feda Janet Yellen nagovijestila je nedavno da će kamate biti povećane ako izvješće o zapošljavanju i drugi podaci to podrže.

Nakon podataka o zapošljavanju, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 92 posto izgleda da će Fed povećati kamate već idućega tjedna, dok su prije tog izvješća za to davali 85 posto šansi.

Premda povećanje kamata obično loše utječe na tržišta kapitala, sada to nije slučaj, kažu analitičari, jer se rast gospodarstva ubrzava i može podnijeti povećanje cijene novca.

Međutim, ulagači su oprezni jer nema nikakvih detalja o planovima predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi gospodarstva.

Od početka studenoga, kada je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima, S&P 500 indeks porastao je oko 11 posto jer je Trump najavio smanjenje poreza, povećanje ulaganja u infrastrukturu i labavljenje regulacije u pojedinim sektorima.

Međutim, nedostatak konkretnih prijedloga, izolacionistički stavovi i sporost u sastavljanju vlade naveli su ulagače na oprez.

"Moramo uvijek imati na umu da se ono što Trump prvotno kaže kasnije značajno razvodni i da protekne puno vremena do pravih detalja njegovih planova", kaže Randy Frederick, direktor u tvrtki Charles Schwab.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 posto, na 7.343 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,5 posto, na 11.963 boda, a pariški CAC 0,1 posto, na 4.993 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,7 posto, na 19.604 boda, najvišu razinu u 15 mjeseci, što se ponajviše zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju cjenovno konkurentniji na inozemnim tržištima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fed, nasdaq, dow jones, wall street, svjetska tržišta