Hrvatska

Biskup Mate Uzinić: Kod pitanja abortusa nisu važni stavovi Katoličke crkve -bitan je odgovor na pitanje "od kad se priznaje život"

Pitanje abortusa je pitanje za koje biskup smatra da ne može biti tema referenduma, jer, kako je rekao, većina nije ta koja ima pravo odlučiti je li nešto dobro ili zlo.

FOTO: HRT
Piše: PolitikaPlus

Dubrovački biskup Mate Uzinić gostujući u Nedjeljom u dva komentirao je odluku Ustavnog suda koji je odbacio prijedloge da se postojeći zakon što regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim. 

Biskup je rekao kako nije čitao presudu već priopćenje Ustavnog suda. Dobiva se dojam da je unaprijed zadana zadaća. U samom rješenju postoje kontradikcije - najprije se kaže da je život vrijednost iznad svega, a onda se na drugom mjestu pravo na privatnost stavljai znad prava na život. Upravo iz tih kontradikcija biskup iščitava da se radilo prema nečijim napucima.

Znao sam da neće biti doneseno drugačije rješenje. Ustavni sud kaže da je to svjetonadzorsko i moralono pitanje ... ja i vi smo potpuno smo različitih svjetonadzora, a o pobačaju imamo sličan stav, rekao je biskup Uzinić. Time  što je Ustavni sud naveo da je pitanje pobačaja svjetonadzorsko pitanje, svojoj odluci je dao političku dimenziju, naglasio je.

Istaknuo je i da kod pitanja abortusa nisu važni stavovi Katoličke crkve -bitan je odgovor na pitanje "od kad se priznaje život". Rekao je kako vjernici planiraju pozitivnu akciju, a Katolička crkva kao ustanova dat će im načelnu potporu ali neće sudjelovati u tome. Pitanje abortusa je pitanje za koje biskup smatra da ne može biti tema referenduma, jer, kako je rekao,  većina nije ta koja ima pravo odlučiti je li nešto dobro ili zlo.

Crkva treba obraćati ljude. Kad bi katoličke žene poštivale život od začeća do smrti ovaj problem u Hrvatskoj bi bio puno manji. Uvjeren je da ni jedna žena nije učinila hotimično abortus, vjeruje da je na njihove odluke utjecao ili patner ili okolina. Moramo pomoći ženama da budu slobodne, da budu slobodne odlučiti se za život. Ako moj izbor ugrožava život drugog ljudskog bića, onda ne mogu govoriti o slobodi, rekao je biskup Uzinić.

Govoreći o ponovnom zahtjevu Biskupske konferencije za neradnom nedjeljom, biskup Uzinić je rekao kako je nedjelja postoji radi čovjeka, radi obitelji, a ne radi profita... svi bismo trebali voditi računa o čovjeku.

Rekao je kako postoje službe bez kojih društvo ne može funkcionirati. Problematično je da žene koje rade nedjeljom nemaju kome ostaviti svoju djecu, moramo nešto poduzeti, rekao je buskup.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

abortus, biskup, mate uzinić, crkva