Svijet

STALJINISTIČKI RAJ: U političkim logorima u Sjevernoj Koreji zatvoreno između 80.000 i 120.000 ljudi

Sjeverna Koreja bojkotira u ponedjeljak Vijeće UN-a za ljudska prava u Ženevi koje raspravlja o njoj i kaže da je ta rasprava 'politički motivirana'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava izrazio je zabrinutost u ponedjeljak u Ženevi zbog podatka da je u četiri poznata politička logora u Sjevernoj Koreji zatvoreno između 80.000 i 120.000 ljudi u vrijeme kada je prekinut dijalog o ljudskim pravima s Pjongjangom zbog vojnih napetosti na Korejskom poluotoku.

U obraćanju Vijeću UN-a za ljudska prava na početku rasprave o Sjevernoj Koreji, posebni izvjestitelj za tu zemlju Tomas Ojea Quintana izjavio da je eskalacija neprijateljstva na Korejskom poluotoku uništila prilike za dijalog s izoliranom vladom Kima Jong Una.

"Zbog vojnih napetosti došlo je do zastoja u dijalogu sa Sjevernom Korejom o ljudskim pravima", kazao je on.

Također je rekao da stotine obitelji u Južnoj Koreji i Japanu još uvijek traže svoje nestale rođake za koje se vjeruje da ih je otela Sjeverna Koreja.

Sjeverna Koreja bojkotira u ponedjeljak Vijeće UN-a za ljudska prava u Ženevi koje raspravlja o njoj i kaže da je ta rasprava "politički motivirana".

"Mi ne sudjelujemo ni na kojem sastanku o stanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji jer je to politički motivirano", rekao je za Reuters zamjenik veleposlanika Choe Myong Nam.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LOGORI, DIKTATURA, STALJINIZAM, KOMUNIZAM, Sjeverna Koreja, politički zatvorenici