Scena

SLOŽNI U JEDNOJ STVARI: Ovo muško ime bilo je najpopularnije i u Zagrebu i u Beogradu u 2016.

Piše: PolitikaPlus

Beograđani i Zagrepčani su se tijekom 2016. barem u jednoj stvari složili, pa je i u Zagrebi i Beogradu najčešće davano muško ime bilo - Luka!

Kako piše Blic, ovo popularno ime nije jedino koje je u 2016. godini spojilo stanovnike glavnih gradova Hrvatske i Srbije. Među deset omiljenih imena u oba grada nalaze se još i Petar i Filip kada su dječaci u pitanju, odnosno Sara i Petra kada je riječ o djevojčicama.

U Zagrebu se osim njih na vrhu popisa nalaze kršćanska imena kao što su David, Jakov, Petar, Ivan, Matej, Marko, Filip, Fran i Mihael. s druge strane, Beograđane je od kršćanske više inspirirala nacionalna povijest jer su najčešće odabrana muška imena - Lazar, Stefan, Vuk, Aleksa, Nikola, Uroš i Andrej - poznata su po tome što su ih nosili srpski vladari i vojskovođe.

Što se ženskih imena tiče, u Zagrebu je najpopularnije bilo Mia, a u Beogradu Sofija.

Druga imena koja se u oba grada često ponavljaju među dječacima su Pavle, Igor, Aleksandar, Maksim, Andrija, Oliver, Danijel, a među djevojčicama (H)elena, Marija, Ena, Tea, Klara, Laura, Lara, Ivona, Maja, Ivana, Tamara, Jelena i druge.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ime, djeca