Regija

DRAGAN ČOVIĆ: Etnička federalizacija BiH nije rješenje

'Mi danas imamo federalizaciju BiH i ni u jednoj varijanti etnička federalizacija nije rješenje', rekao je Čović novinarima. Pri tome je pojasnio kako je cilj konferencije pod nazivom 'Hrvati u BiH nositelji europskih vrijednosti' koja se održava u Neumu, ojačati djelovanje u BiH kako bi se potaknule reforme i osigurala jednakopravnost Hrvata.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović opovrgnuo je u četvrtak u Neumu navode kako se bosanskohercegovački Hrvati zauzimaju za etničku podjelu zemlje u okviru inicijative za federalizaciju zemlje ističući da inzistiraju na potpunoj jednakopravnosti s druga dva naroda.

"Mi danas imamo federalizaciju BiH i ni u jednoj varijanti etnička federalizacija nije rješenje“, rekao je Čović novinarima. Pri tome je pojasnio kako je cilj konferencije pod nazivom "Hrvati u BiH nositelji europskih vrijednosti" koja se održava u Neumu, ojačati djelovanje u BiH kako bi se potaknule reforme i osigurala jednakopravnost Hrvata.
 
"Siguran sam da ćemo kao zaključak ove konferencije dobiti strateški pravac našeg zajedničkog djelovanja kako bi osigurali primjerene odnose, apsolutnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda, ali i stvoriti ambijent za europsku BiH iz koje se neće odlaziti, nego će se ostajati“, dodao je Čović.
 
On je odbacio i navode da ima bilo kakav dogovor s bilo kojim političarem iz BiH oko nove podjele zemlje.
 
Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras ocijenio je da je nezaobilazna uloga znanosti i obrazovnih institucija u očuvanju kulturnog i političkog identiteta Hrvata u toj zemlji.
 
"Današnji skup pokazao je da je akademska zajednica u stanju pronaći strategije koje će osigurati da Hrvati ostanu konstitutivni, da opstanu i rastu te kao takvi pridonesu ulasku BiH u EU“, rekao je Boras. Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović ocijenio je ključnim osigurati da znanost pomogne mladima da stvore ekonomski, a onda i nacionalni opstanak i ostanak  u zemlji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz bih, HERCEG BOSNA, BIH, hrvati u bih, NEUM, dragan čović