Svijet

DALEKI ISTOK: Japan lansirao novi satelit za špijuniranje Sjeverne Koreje

Japanski špijunski sateliti omogućuju da se na tlu uočavaju predmeti od jednog metra, noću i preko slojeva oblaka i to iz visine od nekoliko stotina kilometara.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Japan je u  petak uspješno lansirao špijunski satelit koji je upotpunio skupinu za prikupljanje informacija o kretanjima u Sjevernoj Koreji.

Mrežna stranica javne televizije NHK izravno je prenosila lansiranje 33. primjerka rakete H-2A iz baze Tanegashima na jugozapadu Japana.

"Satelit se odvojio kako je bilo i predviđeno i postavio u Zemljinu orbitu, misija je uspješna", rekao je glasnogovornik Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA).

Zbog tajnosti misije izvedene u suradnji s Mitsubishi Heavy Industries (MHI), malo je informacija objavljeno o lansiranju, osim činjenice da je riječ o "satelitu za prikupljanje informacija" radarom koji se pridružuje postojećoj floti.

Riječ je o 33. ispaljivanju lansera H-2A kojega je postotak uspjeha sada veći od 97 posto.

Nadziranje kretanja u susjednoj Sjevernoj Koreji iz svemira osmišljeno je krajem 90-ih godina kada je ta izolirana komunistička zemlja izvela raketna testiranja. Od tada režim u Pjongjangu nije posustao već je, naprotiv, pojačao aktivnosti testiranja balističkih raketa.

Japanski špijunski sateliti omogućuju da se na tlu uočavaju predmeti od jednog metra, noću i preko slojeva oblaka i to iz visine od nekoliko stotina kilometara.

Mogu služiti za prikupljanje podataka o šteti izazvanoj prirodnim katastrofama kao što su potresi, tsunami ili tajfuni.

Cjelokupna satelitska skupina može promatrati najmanje jednom na dan svaku kopnenu zonu.

Japanska vlada planira proširiti svoju flotu s 10 uređaja i tako pojačati kapacitete.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SATELIT, KOREJA, Sjeverna Koreja, JAPAN, ŠPIJUNSKI SATELIT