Burze

ZAGREBAČKA BURZA: U fokusu i dalje dionice kompanija iz sastava Agrokora

Najveći promet među Agrokorovim izdanjima zabilježila je jučer dionica Leda, 2,35 milijuna kuna, a cijena joj je pala 4,5 posto, na 7.450 kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje oprezno trgovanje, nakon oštrog pada Crobexa dva dana zaredom, a u fokusu ulagača i dalje će biti dionice Agrokorovih kompanija koje su posljednjih dana pod snažnim pritiskom.

Od pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih četvero očekuje danas stagnaciju, a jedan daljnji pad Crobexa.

Crobex indeks pao je jučer 0,99 posto, na 2.132 boda, dok je Crobex10 skliznuo 0,70 posto, na 1.223 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 17,4 milijuna kuna, što je oko milijun kuna više nego prethodnoga trgovinskog dana.

Pad Crobexa na najniže razine od 30. siječnja posljedica je ponajviše pritiska na dionice kompanija iz sastava Agrokora, dok se čekaju odluke o rješavanja problema s nelikvidnošću u tom koncernu, koji je dobavljačima dužan oko 16 milijardi kuna.

"Na tržištu vlada loša atmosfera i neizvjesnost jer se šok od Agrokora i dalje odražava na burzu. Vijesti u vezi Agrokora i dalje će biti u fokusu, a i jučer su dionice kompanija iz tog koncerna bile među najvećim gubitnicama, a to onda povuče za sobom i neke druge dionice", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet među Agrokorovim izdanjima zabilježila je jučer dionica Leda, 2,35 milijuna kuna, a cijena joj je pala 4,5 posto, na 7.450 kuna.

Dionica Jamnice pojeftinila je, pak, 2,3 posto, na 127.000 kuna, uz 1,78 milijuna kuna prometa, dok je cijena Zvijezde potonula 10,5 posto, na 3.131 kunu.

Uz niže promete, dionici Belja cijena je pala 6,15 posto, na 20,46 kunu, dok je Vupiku stagnirala na 40,70 kuna.

Ipak, najveći promet jučer je ostvaren dionicom Valamar Rivijere, 4,6 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,18 posto, na 44,25 kuna.

Uz dionice Valamara, Leda i Jamnice, milijunski prometi ostvareni su još i dionicama Čakovečkih mlinova, čija je cijena stagnirala na 6.350 kuna, te Zagrebačke banke, čija je cijena pala 0,54 posto, na 65 kuna.

"I dalje traju razgovori Agrokora sa svim uključenim stranama, a u toj neizvjesnosti tržište reagira loše. Vidjet ćemo hoće li danas doći neke nove vijesti u vezi tog koncerna. Bile one pozitivne ili negativne, zasigurno će utjecati na burzu. Stoga je moguć i rast i pad Crobexa", zaključuje Roman Rinkovec.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DIONICE, ZAGREBAČKA BURZA, ZSE, agrokor, CROBEX, BURZE