Hrvatska

Suđenje Vidoševiću: Premilovac posvjedočio da je za 'šutnju' tražio mito, ali nije bio zadovoljan ponuđenim

Piše: PolitikaPlus/Hina

Igor Premilovac, jedan od dvojice krunskih svjedoka optužbe na suđenju bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću za izvlačenje novca, posvjedočio je u četvrtak da je, prije priznanja i nagodbe s tužiteljstvom, za svoju 'šutnju' putem posrednika tražio mito, ali da je ponuđenih 10 tisuća eura shvatio kao uvredu.

Drugog dana svjedočenja Premilovac, koji je još u istrazi progovorio kako je preko svoje inozemne tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune za HGK i 'oprani' novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te predavao Davoru Komeričkom, ispričao je da je sve odnose s Komorom prekinuo nakon "neprihvatljive ponude" od 10 tisuća eura mita, jer je "u glavi imao neku drugu cifru".

"Jedan moj bivši dubiozni prijatelj rekao je da poznaje Vidoševića i da bismo od njega mogli tražiti novac kako bi se moj neki budući iskaz poput ovoga prilagodio. Par dana kasnije nazvao me Komerički koji je rekao da je 'šef poludio' i da prekida sve poslove i sa mnom i s Komeričkim te da 'preuzima hendlanje mene'. Tijekom ljeta 2011. netko je od mene tražio da se nađemo na Trgu bana Jelačića i donio je 10 tisuća eura u kunama i rekao 'da će šef dalje riješiti'. S obzirom da sam u glavi imao neku drugu cifru taj iznos sam smatrao uvredljivim, ostavio sam tu vrećicu u Gradskoj kavani, sjeo na svoj skuter i otišao", kazao je Premilovac na zagrebačkom Županijskom sudu.

Za tzv. dubioznog prijatelja Premilovac je kazao da se zove Dubravko Kovač kojega je opisao kao "prevaranta" koji je osim njega prevario i "mnoge znane Hrvate".

"Ja sam mu se odlučio povjeriti i ispričao sam mu sve o mom odnosu s HGK, a on mi je rekao da zna Vidoševića, dao mi je njegov broj mobitela kojeg sam ja iskoristio 'za nešto drugo' kasnije, a Kovač je rekao da on to može riješiti. No, nakon što sam odbio tih 10 tisuća eura više nije bilo nikakve komunikacije između HGK i mene", zaključio je Premilovac.

Na pitanja tužiteljstva Premilovac je rekao da je s Vidoševićem imao samo jedan osobni kontakt i to kada su se upoznali na jednoj promociji koju je organizirao Komerički. "Mislim da sam bio 50. osoba od 350 s kojima se on tada pozdravio i to upoznavanje je prošlo bez razgovora", kazao je svjedok.

Premilovac je uz Komeričkog jedan od četvero nekadašnjih Vidoševićevih suoptuženika koji je priznao optužbe za izvlačenje novca pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen i prije formalnog početka suđenja. Uz godinu dana zatvora Premilovac je osuđen i na povrat tzv. imovinske koristi od 2,9 milijuna kuna.

Svoj bi iskaz Premilovac trebao nastaviti u petak kada će odgovarati na pitanja obrane.

Vidošević koji od početka odbacuje optužbe za izvlačenje novca u slučaju Remorker kazao je nakon prvog dana suđenja krajem siječnja kako će mu najjednostavnije biti dokazati porijeklo imovine za koju Uskok tvrdi da je za čak 39 milijuna kuna u nesrazmjeru s njegovim primanjima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hgk, nadan vidošević, svjedoci