Svijet

JUŽNA AMERIKA: Četrnaest američkih zemalja traži od Venezuele puštanje političkih zatvorenika i izborni kalendar

Potpisnici su Argentina, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, SAD, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Četrnaest zemalja s američkog kontinenta zatražilo je u četvrtak od Venezuele "oslobađanje političkih zatvorenika i utvrđivanje izbornog kalendara", u zajedničkoj izjavi koju je objavilo meksičko ministarstvo vanjskih poslova.

Potpisnici su Argentina, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, SAD, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj.

"Smatramo da se hitno treba razmotriti oslobađanje političkih zatvorenika, priznati legitimnost odluka Nacionalne skupštine u skladu s Ustavom i utvrditi izborni kalendar koji će uključivati odgođene izbore", kažu zemlje potpisnice.

Venezuelski predsjednički izbori predviđeni su za prosinac 2018. Izbori guvernera i gradonačelnika koji su se trebali održati u prosincu prošle godine odgođeni su za 2017. a datum još nije utvrđen.

U prosincu 2016. Stol demokratskog jedinstva, oporbena koalicija desnog centra, zamrznuo je pregovore s vladom socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

Te su rasprave od listopada vođene pod pokroviteljstvom Vatikana i asocijacije južnoameričkih zemalja.

Oporba koja kontrolira parlament od kraja 2015. i zahtijeva prijevremene izbore, optužuje predsjednika Madura da je zemlju doveo u ozbiljnu političku i gospodarsku krizu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

politički zatvorenici, venecuela, venezuela, JUŽNA AMERIKA