Svijet

'MILJENICA' LIJEVIH MEDIJA: Čelnica njemačke desnopopulističke AfD razmatra izlazak iz politike

Petry je izjavila za list kako razmatra budućnost izvan politike 'nakon četiri godine provedene u AfD-u, koje su predstavljale ogroman pritisak'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Čelnica njemačke desnopopulističke Alternative za Njemačku (AfD) Frauke Petry razmatra mogućnost izlaska iz politike, objavio je u četvrtak njemački list Tagesspiegel.

Petry je izjavila za list kako razmatra budućnost izvan politike "nakon četiri godine provedene u AfD-u, koje su predstavljale ogroman pritisak".

Čelnica AfD-a, koja je ove godine rodila svoje peto dijete, preuzela je kormilo stranke 2015. potisnuvši iz nje umjerenog čelnika i osnivača stranke Bernda Luckea.

Od tada ona je bila u središtu borbe unutar stranačkog čelništva, koja je ponovno buknula početkom ove godine potaknuta raspravom o izbacivanju iz stranke člana stranke koji je berlinski spomenik posvećen holokaustu nazvao "spomenikom srama".

Petry i njezine stranačke pristaše bili su za njegovo izbacivanje tvrdeći da nesuglasice oko toga čine stranku manje prihvatljivom među glasačima.

Petry je za list kazala kako političari ne smiju osobno doživljavati stranačke bitke ili "neće trajati dugo".

Prema ispitivanjima javnog mnijenja AfD dobiva oko 9 posto potpore birača. Europska izbjeglička kriza potaknula je tijekom prošle godine rast potpore ovoj stranci koja zastupa protuimigrantsku politiku, no najnovija ispitivanja pokazuju da potpora stranci u posljednje vrijeme opada. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemački izbori, njemačka, frauke petry, AfD, tvrda desnica