Zagreb

ZAGREB: U utorak u KB-u Dubrava javnozdravstvena akcija Hrvatski dan prevencije raka glave i vrata

Cilj akcije je poticanje odlaska na pregled specijalistima koji se bave dijagnostikom i liječenjem raka glave i vrata, te podizanje svijesti javnosti o malignim tumorima glave i vrata, ranim simptomima, čimbenicima rizika, dijagnostici i mogućnostima liječenja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Javnozdravstvena akcija Hrvatski dan prevencije raka glave i vrata održat će se u utorak, 4. travnja, u Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju Kliničke bolnice (KB) Dubrava, gdje će građani od 14 do 18 sati moći obaviti besplatni preventivni specijalistički pregled, bez potrebe prethodnog naručivanja i uputnica HZZO-a.

Cilj akcije je poticanje odlaska na pregled specijalistima koji se bave dijagnostikom i liječenjem raka glave i vrata, te podizanje svijesti javnosti o malignim tumorima glave i vrata, ranim simptomima, čimbenicima rizika, dijagnostici i mogućnostima liječenja.

Na pregled se pozivaju građani sa smetnjama u usnoj šupljini, ždrijelu ili sinusima, ali i oni koji osjećaj bol u području lica, čeljusti i usta, imaju oteklinu ili čvor na vratu, otežano ili bolno gutaju ili su primijetili izrasline ili pigmentacije na koži glave i vrata.

U akciji će sudjelovati 20 specijalista maksiofacijalne i oralne kirurgije i drugi djelatnici, koji će preglede pacijenata u utorak poslijepodne obavljati u 10-ak ambulanti.

U prethodnih osam godina akcije pregledano je više od 2600 pacijenata, a dosadašnja iskustva pokazala su da je kod 25 posto pacijenata bila potrebna daljnja dijagnostička obrada, kazao je predstojnik Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju Ivica Lušić.

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih malignih tumora u Europi i svijetu, među 10 najčešćih, a taj pojam uključuje više različitih tipova i lokalizacija primarnih tumora. Za većinu tih tumora glavni su čimbenici rizika pušenje i konzumacija alkoholnih pića, te infekcija HPV-om (humani papiloma virus).

Rak glave i vrata razvija se u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav, uključujući usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse, te na koži glave i vrata.

Simptomi ovise o mjestu tumora i često su nespecifični, zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju. Najčešći simptomi su neobične bijele ili crvene mrlje u ustima, rane u ustima i klimavost zubiju ili proteze, poteškoće pri žvakanju ili bolovi pri gutanju. Također, znakovi su bol u čeljusti ili ždrijelu, produljena promuklost ili promjene u tonu glasa, uporna grlobolja itd.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KB DUBRAVA, ZAGREB, Hrvatski dan prevencije raka glave i vrata, ZDRAVSTVO, ZDRAVLJE