Zagreb

DRAGO PRGOMET: Cijeli život brinem za ljude, a kao gradonačelnik brinut ću se za Zagreb

Piše: PolitikaPlus/Hina

HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Drago Prgomet prestavio je u četvrtak svoj tim za lokalne izbore istaknuvši da se cijeli život brinuo za ljude, a kao gradonačelnik brinut će se za Zagreb.

Čvrstu potporu kandidatu za gradonačelnika i njegovu timu dao je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković istaknuvši kako Prgometov program za Zagreb i Zagrepčane predstavlja izvrstan korak naprijed koji će prepoznati većina birača i u njemu vidjeti stručnost, svježinu, inovativnost i kreativnost. "Prgomet svojim profesionalnim angažmanom jamči visoku stručnost, visoku predanost, domoljublje i čovjekoljublje", naglasio je.

Plenković je rekao i da Zagreb nakon ovih izbora zaslužuje još veći iskorak i razvoj kako bi postao pravo središte ovoga dijela Europe, jer za to ima sve pretpostavke. Istaknuo je i da Prgometov tim predstavlja HDZ kakvog grade na temeljnim vrijednostima desnog centra.

Kao svoje kandidate za zamjenike gradonačelnika predstavio je Nikolinu Brnjac, koja će biti zadužena za promet i povlačenje sredstava iz EU fondova za promet, te Krunoslava Katičića, koji će biti zadužen za upravljanje gradskom imovinom.

Za tzv. "pametni grad" u Prgometovu timu bit će zadužen Saša Bilić koji u svom programu za cilj ima staviti Zagreb uz bok svim europskim metropolama digitalizacijom poslovanja i procesa kako bi ga učinili efikasnijim i učinkovitijim, a istovremeno građanima omogućili jednostavnije, bolje i brže komuniciranje sa svim strukturama grada.

Za financije bit će zadužena Dora Matošić koja je rekla da će s sredstvima planiranim u gradskom proračunu ostvariti maksimalno sve što će pomoći što boljem razvoju Zagreba uz što veće korištenje sredstava EU fondova i svih dostupnih bespovratnih sredstava financiranja.

Za osobe s invaliditetom bit će zadužen Robert Holjevac, i sam slijep, izrazivši važnost što veće inkulizije osoba s invaliditetom. Uz to, založit će se da osobama s invaliditetom bude dostupno što više prostora u gradu te se što više poboljša kvaliteta života tih osoba.

Dubravka Brezak Stamać, koja je članica tima zadužena za odgoj i obrazovanje, pozvala je na intenziviranje rada na nastavku kurikularne reforme te intenziviranje obrazovanja na STEM područjima. Najavila je da će se brinuti za mrežu dječjih vrtića koji će omogućiti zbrinjavanje djece i onim roditeljima koji nemaju radno vrijeme do 16 sati. Uz to, založit će se za to da osnovne i srednje škole rade samo u jednoj smjeni te će pozornost posvetiti unaprjeđenju kvalitete života u đačkim domovima.

Za malo i srednje poduzetništvo i EU fondove zadužen je Davor Filipović koji je istaknuo kako mu je cilj Zagreb pretvoriti u lidera malog i srednjeg poduzetništva te lidera u povlačenju bespovratnih sredstava iz fondova EU. 

Naglasivši kako Zagreb želi napraviti srednjoeuropskom kulturnom metropolom, Luka Šeput rekao je da kulturu prvenstveno treba učiniti vidljivom stranim posjetiteljima i Zagrepčanima.

Smatra i da treba revitalizirati kulturno-povijesnu jezgru te voditi suvremenu kulturnu politiku.

Brnjac, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnlika, istaknula je kako Zagreb vidi kao grad održivog prometa i inovativnih rješenja najavivši da u tom cilju želi povući veći broj prometnih projekata koji se mogu financirati iz fondova EU. 

Katičić, drugi potencijalni Prgometov zamjenik, rekao je da će gradskom imovinom upravljati po načelu dobrog i savjesnog gospodarstvenika. Upozorio je kako su njihove analize pokazale da se gradskom imovinom do sada upravljalo stihijski, na zahtjev, ili po pojedinačnim problemima. "Fokus će biti na reaktivaciji svih neiskorištenih poslovnih prostora i stanova koje ćemo dodjeljivati po potrebama svakog građanina", poručio je.

Prgomet je najavio da će se uz posao gradonačelnika zajedno s Pavom Kostopečom brinuti za zdravstvo u Zagrebu. U njegovu timu za gospodarstvo će biti zadužen Krešimir Buntak, za okoliš Mario Šiljeg te za mlade Marko Pavić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grad zagreb, drago prgomet