Svijet

BERLIN: Merkel i Kenny se zalažu za očuvanje mira u Sjevernoj Irskoj i nakon Brexita

I Kenny se založio za to da pregovori o Brexitu ne utječu na mir u Sjevernoj Irskoj na temelju dogovora katolika i protestanata iz 1998.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel i irski premijer Enda Kenny su se u četvrtak u Berlinu založili  da se u sklopu pregovora oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije posebna pozornost obrati na pitanje mira u Sjevernoj Irskoj.

"Radi se o pitanju mira i sigurnosti. To su za Sjevernu Irsku zaista pitanje rata i mira", rekla je Merkel uoči susreta s Kennyjem. Ona je EU partneru Irskoj obećala punu podršku u "ostvarivanju interesa" tijekom pregovora o Brexitu.

I Kenny se založio za to da pregovori o Brexitu ne utječu na mir u Sjevernoj Irskoj na temelju dogovora katolika i protestanata iz 1998.

"Ništa ne smije ugroziti mirovni proces i stabilnost u Sjevernoj Irskoj", rekao je Kenny u Berlinu. On je istodobno upozorio na to da su stabilnost i mir u Sjevernoj Irskoj "krhki".

On je u svezi s činjenicom da će granica između Sjeverne Irske i Irske nakon Brexita postati i vanjska granica Europske unije izrazio nadu da se neće raditi o "tvrdoj granici". Pitanje ove granice smatra se jednim od najosjetljivijih pitanja budućih pregovora o Brexitu.

Merkel je tom prilikom pohvalila i gospodarski učinak Irske i "veličanstvene stope gospodarskog rasta".

Kenny je izrazio nadu da Brexit neće utjecati na pozitivan gospodarski trend.

"Mi smo naporno radili na oporavku gospodarstva nakon financijske krize i ne smijemo dopustiti da se trend promijeni i da se vratimo na stare vrijednosti", rekao je Kenny napominjući kako je Irska posebice pogođena Brexitom zbog prisnih gospodarskih veza s Velikom Britanijom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BREXIT, SJEVERNA IRSKA, NJEMAČKA, VELIKA BRITANIJA, IRSKA, EU, ANGELA MERKEL, ENDA KENNY