Svijet

KOREJSKI POLUOTOK: Seul se nada američkoj obavijesti prije preventivnog napada na Pyongyang

Zbog nuklearnih i raketnih testova Sjeverne Koreje Sjedinjene Države preusmjerile su prošli vikend skupinu svojih brodova i nosača zrakoplova prema Korejskom poluotoku radi odvraćanja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Južna Koreja vjeruje da će je Washington obavijestiti o mogućem preventivnom napadu na Sjevernu Koreju, rekao je ministar vanjskih poslova u četvrtak, a Kina je obećala Sjevernoj Koreji da će je dodatno zaštititi ako se odrekne nuklearnog programa.

Zbog nuklearnih i raketnih testova Sjeverne Koreje Sjedinjene Države preusmjerile su prošli vikend skupinu svojih brodova i nosača zrakoplova prema Korejskom poluotoku radi odvraćanja.

Neki stručnjaci ocjenjuju da bi Pyongyang mogao iskoristiti za subotu planiranu proslavu 105. godišnjice rođenja Kima Il-Sunga, utemeljitelja sjevernokorejskog komunističkog režima i djeda današnjeg vođe kao povod za svoj šesti nuklearni pokus.

Režim u Pyongyangu često obilježava važne obljetnice testovima svojeg nuklearnog oružja ili projektila.

"Prema južnokorejsko-američkom savezu, bilo kakva važna mjera na Sjeveru donosi se u konzultacijama s vladom Južne Koreje i tako će se i nastaviti u budućnosti", rekao je u četvrtak južnokorejski ministar vanjskihposlova Yun Byung.  

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un nadzirao je vojne vježbe svojih specijalnih snaga, izvijestili su u četvrtak državni mediji te zemlje dok rastu napetosti između Pyongyanga i Washingtona u vezi nuklearnog programa.

Kina, jedini sjevernokorejski saveznik i zaštitnik, obećala je da će pojačati zaštitu Sjeverne Koreje ako zaustavi nuklearni program.

"Čim Sjeverna Koreja ispuni kineski savjet i suspendira nuklearne aktivnosti... Kina će aktivno raditi na tome da zaštiti sigurnost denuklearizirane sjevernokroejske nacije",  piše u uvodniku kineskog Global Timesa u četvrtak i dodaje se "To je Pyongyangu najbolja opcija".

Novi američki predsjednik Donald Trump obećao je predsjedniku Xiju Jinpingu bolji trgovinski dogovor sa SAD-om ako poduzme akciju te odvrati Sjevernu Koreju od nuklearnih pokusa, a ako ne uspije urazumiti tog nemirnog susjeda zaprijetio je jednostranom akcijom.

Dan prije sastanka Trumpa i kineskog predsjednika Xija u SAD-u na kojem je tema bila američko-kineska trgovina i sjevernokorejski nuklearni program, Pyongyang je e balistički projektil ispalio u Japansko more.

Pyongyang pokušava razviti interkontinentalne rakete sposobne ponijeti nuklearne bombe do američkog kontinenta.

Sjeverna Koreja je nedavno povećala svoj nuklearni program, a izvela je dva nuklearna testa i samo tijekom prošle godine ispalila oko 20 balističkih projektila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREVENTIVNI NAPAD, donald trump, SAD, amerika, Sjeverna Koreja, Južna Koreja, koreja